Klaudia Goncalves Kultúra

Literárne potulky Malým Rímom: Trnavou sa prechádzali múzy v podaní Hlohovčanov

Keď z Hlohovca dorazil dobrý chýr o hlohovských literárnych potulkách, Trnavčania neváhali a oslovili šikovných Fraštačanov s prosbou o pomoc pri organizácii podobného podujatia i v Trnave.

Ilustračný obrázok k článku Literárne potulky Malým Rímom: Trnavou sa prechádzali múzy v podaní Hlohovčanov
9
Galéria
Zdroj: OZ Ex libris ad personam

Po tom, ako zvesti o literárnych potulkách, ktoré sa už druhým rokom uskutočnili začiatkom júna v Hlohovci, dorazili až do Malého Ríma, sa v nedeľu 7. októbra od 15.30 stretli Trnavčania pri spoznávaní svojich literárnych dejín priamo v uliciach mesta. Program pripravil literárny historik a pracovník Vlastivedného múzea v Hlohovci Marián Kamenčík v spolupráci s o. z. Ex libris ad personam Hlohovec a o. z. Zámok Hlohovec.

„Trnava je významným kultúrnym centrom, o čom nás presviedča jej bohatá história, ktorá nebola skúpa ani na popredné osobnosti literárneho života. V meste vznikali literárne iniciatívy, ktoré výrazne ovplyvnili literárne dianie celej národnej literatúry: literatúra barokovej univerzitnej vzdelanosti, bernolákovské hnutie, Osvaldova družina, avantgardná Trnava (Katolícka moderna, nadrealizmus, podrealizmus),Voj­tech Mihálik, Miroslav Válek, Viliam Turčány,Trnavská skupina a iní,“ priblížil históriu miestnych literárnych skupín Marián Kamenčík.

Verejnosť sa pred budovou radnice, kde je umiestnená pamätná tabuľa trnavského rodáka Jána Sambuca dozvedela o živote a tvorbe tohto humanistického vzdelanca európskeho formátu, a účastníci literárneho putovania sa započúvali do jeho diela Zbrane mojej otčiny Trnavy.

Ďalej pred františkánskym kláštorom s kostolom a v blízkosti Spolku sv. Vojtecha sa hovorilo o avantgardných aktivitách mladých Trnavčanov – Katolícka moderna (Dilong, Veigl, Ušák Oliva a iní) a nadrealisti (Bakoš, Šimončič, Fabry,Honza a ďalší). Padli tu aj slová o význame trnavských vydavateľstiev a tlačiarní.

V príjemnom prostredí univerzitného parku odzneli humorne ladené verše Jána Demiána o strastiach trnavského zemana Ladislava Rakšányho s hľadaním životnej družky. Na Univerzitnom námestí sa návštevníci započúvali do trubadúrskej panegyrickej básne Ferdinanda Štefana Seleckého s názvom „Obraz pani krásnej perem malovaný, která ma v Trnave svoje prebývání“ z roku 1701.

Na posledné stanovisko sa účastníci potuliek presunuli na Pekársku ulicu, kde býval Ján Ondruš, člen tzv. Trnavskej skupiny, známej aj pod názvom konkrétisti. Tu sa zdôraznil ich význam v umeleckom boji proti socialistickému realizmu a totalite a tiež to, že sám Ondruš bol trikrát nominovaný na Nobelovu cenu za literatúru.

„Recitácie historických textov boli doplnené o dramatizované scénky v dobových kostýmoch, ktoré mali evokovať atmosféru slávnych čias renesančnej, no najmä barokovej Trnavy a univerzity. Podujatiu priala aj pani jeseň, ktorá nás potešila pekným babím letom. Účastníci si so záujmom vypočuli texty i sprievodné slovo a so zástupcami mesta Trnava sme sa predbežne dohodli na pokračovaní literárnych potuliek aj o rok,“ dodal Marián Kamenčík.

Literárne potulky Malým Rímom: Trnavou sa prechádzali múzy v podaní Hlohovčanov
9
Galéria
Zdroj: OZ Ex libris ad personam
Zdroj: hlohovec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM