Barbara Dallosová Rôzne

Má 236 rokov a obvod kmeňa takmer 6 metrov: Lipa malolistá z okresu Trnava bojuje o titul Strom roka!

O titul strom roka 2015 zabojuje v aktuálnom ročníku súťaže aj 236-ročná lipa malolistá, ktorá je ozdobou jedného z citorínov v našom okrese. Podporiť svojim hlasom ju môžete aj vy.

Ilustračný obrázok k článku Má 236 rokov a obvod kmeňa takmer 6 metrov: Lipa malolistá z okresu Trnava bojuje o titul Strom roka!
Zdroj: Dnes24.sk

Medzi tohoročnými finalistami súťaže Strom roka je aj 236-ročná drevina z nášho okresu. Mohutná lipa malolistá, ktorá rastie na cintoríne v Dolnom Dubovom sa môže pochváliť obvodom kmeňa 70 centimetrov a výškou 27 metrov.

Lipa s pútavou minulosťou

Lipa je dominantou cintorína v Dolnom Dubovom z obdobia založenia cintorína v roku 1779, kedy lipy boli vysadené vo všetkých 4 rohoch a vymedzovali tým hranice cintorína. Hraniciam cintorína sa v minulosti pripisovala väčšia vážnosť, pretože sa chápali ako magický ochranný element. Na prelome 17. a 18. storočia pôsobil v obci ako farár a spisovateľ Jozef Ignác Bajza, autor prvého slovenského románu.

Stromom roka ju môže spraviť i vás hlas

Do hlasovania v súťaži Strom roka sa môže do 30. 9. 2015 zapojiť ktokoľvek a to cez SMS, na webe www.ekopolis.sk, emailom, na facebooku alebo vyplnením hlasovacieho lístka. Vysoká lipa z nášho regiónu sa tak môže stať víťazom ankety a získať titul Strom roka.

Zabojuje 12 stromov

Cieľom ankety Strom roka, ktorej trinásty ročník vyhlásila Nadácia Ekopolis v marci 2015, je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie. Záujemcovia mohli nominovať stromy, ku ktorým sa viaže nejaký príbeh z minulosti alebo osobný zážitok. Do uzávierky v máji 2015 bolo do súťaže nominovaných 63 nominácií stromov z celého Slovenska. Komisia z nich vybrala 12 stromov, ktoré postúpili do finále, kde im bude môcť verejnosť posielať svoje hlasy.

Víťazný strom dostane súčasne odmenu v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko a finančný príspevok na ošetrenie vo výške 200 eur. Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste rovnako získajú finančnú sumu 200 eur, ktorá môže byť použitá na ich ošetrenie alebo úpravu okolia. Podporte preto pozoruhodný strom z nášho okresu, aj váš hlas môže pomôcť.

foto: Nadácia EKOPOLIS, Alena Hroncová

Lipa malolistá z nášho regiónu bojuje o titul Strom roka
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM