Júlia Vargová Rôzne

Majestátny strom v Dolnej Krupej má cez 150 rokov: Stále sa však jedná o mladíka

Zoťatie jedného sekvojovca zabralo v časoch osídľovania Ameriky partii štyroch drevorubačov až dvadsaťdva dní. Z jeho dreva vybudovali celé mesto.

Ilustračný obrázok k článku Majestátny strom v Dolnej Krupej má cez 150 rokov: Stále sa však jedná o mladíka
5
Galéria
Zdroj: TASR

Dolná Krupá vábi turistov napríklad vyhlásením siedmich divov obce. Jedným z nich je klasicistický kaštieľ rodiny Brunsvikovcov. Obklopuje ho takmer dvadsať hektárový anglický park so vzácnymi drevinami. Naprojektoval ho belgický záhradný architekt Henrich Nebbien. V parku sa skrýva umelá jaskyňa, obelisk, jazero s ostrovom či mostíky.

Ľudí sem však láka aj iný skvost, sekvojovec mamutí. Zákonom chránený strom má obvod kmeňa približne päť a pol metra a výšku približne štyridsaťdeväť metrov.

Veľkosť tohto majestátneho obra je ohurujúca. Strom je však stále „mladík“. Sekvojovce patria medzi najstaršie dreviny na zemi, dožívajú sa až štyritisíc rokov a dorastajú do výšky sto metrov. Priemer kmeňa dospelej sekvoje v spodnej časti stromu môže dosiahnuť až dvanásť metrov a jej korene dokonca môžu pokrývať väčšiu plochu než futbalové ihrisko.

Ten v Dolnej Krupej, miestnymi nazývaný mrkva, má viac ako 150 rokov. Jeho sadeničku vraj do zeme vložil záhradník grófa Rudolfa Choteka pri príležitosti narodenia jedného zo šľachtických detí.

V nádhernom parku s množstvom stromov nájdete viacero cudzokrajných i domácich drevín značných rozmerov. Sekvojovec mamutí však svojim kužeľovitým tvarom a poriadnou výškou upúta na prvý pohľad.

Je to naozaj impozantný druh stromu. Jeho mäkká červená kôra môže mať miestami hrúbku až sedemdesiat centimetrov. V časoch osídľovania Ameriky potrebovala partia štyroch drevorubačov na zoťatie jedného „mamuta“ až dvadsaťdva dní. Jeden strom pri tom poskytol dostatok dreva na vybudovanie celého mesta.

Sekvojovec mamutí sa v súčasnosti uchádza o priazeň ľudí v súťaži Strom roka 2019. Hlasovať je možné formou oficiálneho hlasovacieho lístka, cez sms, na webovej stránke www.ekopolis.sk aj na sociálnej sieti Facebook.

Foto: ilustračné

Sekvojovec mamutí
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM