Rôzne Správy

Medzi Trnavou a Bratislavou bude premávať menej vlakov. Rušňovodiči sú v karanténe

Dôvodom zredukovania spojov nie je len nízke vyťaženie, ale aj zvýšená chorobnosť a karanténa rušňovodičov po skríningovom testovaní v období od 18. do 25. januára.

Ilustračný obrázok k článku Medzi Trnavou a Bratislavou bude premávať menej vlakov. Rušňovodiči sú v karanténe
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) obmedzí dopravu na tratiach Trnava – Bratislava a Trnava – Kúty. Vyťaženie vlakov na týchto úsekoch je totiž od 10 do 40 % ich kapacity a oproti roku 2020 klesol počet cestujúcich o 70 %. Informoval o tom hovorca ZSSK Tomáš Kováč. Dopravca zároveň avizuje, že 70 % oslovených zamestnancov ZSSK sa chce dať zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, preto žiada ministerstvo dopravy o výnimku pre rušňovodičov a vlakvedúcich.

Vlakov bude menej

Dopravca pozastaví vedenie 33 osobných vlakov, ktoré premávajú na linke Trnava – Bratislava-Nové Mesto (linka IDS BK S55) a na trati Trnava – Kúty, a to od stredy (27. 1.) až do odvolania.

Na traťovom úseku Trnava – Bratislava-Nové Mesto nebude premávať 27 osobných vlakov.

„V rámci prímestskej dopravy ostane zabezpečený hodinový takt, v čase dopravnej špičky bude zabezpečený 30-minútový takt vlakov pri kombinácii vlakov Os a REX,“ vysvetlil dopravca s tým, že v úseku Pezinok – Bratislava zostane v čase dopravnej špičky zachovaný 20-minútový interval spojov.

Na traťovom úseku Trnava – Kúty bude zavedený grafikon v režime ako počas sobôt a dní pracovného pokoja. „Počas celého dňa bude zabezpečené železničné spojenie v dvojhodinovom takte, alternatívou spojenia v čase rannej dopravnej špičky bude prímestská autobusová doprava. Obmedzenie sa dotkne šiestich vlakov,“ spresnila ZSSK.

Menej cestujúcich aj karanténa zamestnancov

Dopravca tvrdí, že dôvodom nie je len nízke vyťaženie, ale predovšetkým zvýšená chorobnosť a karanténa prevádzkových zamestnancov ZSSK na pozícii rušňovodič po skríningovom testovaní v období od 18. do 25. januára.

„ZSSK najskôr obmedzila dopravu 28 osobných vlakov na linke Senec – Bratislava-Petržalka, pričom obmedzenie malo trvať od 12. do 24. januára. Z dôvodu pretrvávajúcej zhoršenej pandemickej situácie a lockdownu je nutné toto obmedzenie predĺžiť,“ priblížila spoločnosť. V súčasnosti realizované obmedzenia dopravy na linke Senec – Bratislava-Petržalka ostávajú teda aj naďalej v platnosti, a to až do odvolania. Zároveň dochádza k obmedzeniu ďalšieho osobného vlaku na trati Galanta – Bratislava-Petržalka.

„Aktuálne chýba ZSSK v rámci celého Slovenska 102 rušňovodičov a 91 vlakvedúcich,“ vyčíslila spoločnosť s tým, že pracoviská Bratislava, Leopoldov a Nové Zámky predstavujú svojou štatistikou až 45 % podiel na celkovej bilancii chýbajúcich zamestnancov. V súvislosti s vlakovým personálom je kritická situácia predovšetkým na západnom Slovensku.

„ZSSK by veľmi privítala, ak by boli viaceré, pre prevádzku osobnej vlakovej dopravy kľúčové, profesie (vrátane rušňovodičov a vlakvedúcich) zaradené už do aktuálnej fázy očkovania, keďže od ich práce doslova závisia milióny cestujúcich, no ich odbornosť znemožňuje nahradiť ich v krátkom čase iným personálom,“ dodal dopravca s tým, že aktuálne je väčšina z týchto zamestnancov zaradená na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 až v 10. a 11. fáze.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM