Dominika Handzušová Kultúra

Medzinárodná súťaž plagátov sa chystá na deviaty ročník: Zverejnili podmienky súťaže

Do verejnej neanonymnej medzinárodnej súťažnej prehliadky plagátov sa môžu zapojiť tvorcovia z celého sveta. Každé tri roky konané podujatie čaká v roku 2015 9. ročník.

Ilustračný obrázok k článku Medzinárodná súťaž plagátov sa chystá na deviaty ročník: Zverejnili podmienky súťaže
Zdroj: TASR

Trienále plagátu Trnava organizuje Galéria Jána Koniarka v Trnave. Zastrešuje ho Medzinárodná rada asociácií grafického dizajnu Icograda, vďaka čomu sa trienále radí k príbuzným festivalom plagátu v Chicagu, Lahti a Mexiku.

Uzávierka vo februári

Trienále plagátu Trnava 2015 sa bude konať od 3. septembra do 29. novembra. Uzávierka registrácie je 28. februára 2015. Súťažiaci budú rozdelení do dvoch kategórií; Profesionál – pre jednotlivcov i kolektívy, a Študent – pre študentov výtvarných škôl od 18 rokov. Autori môžu zasielať svoje práce, ktoré vydali či realizovali medzi rokmi 2012 až 2015. Súťažiť sa bude v kategóriách reklamný plagát, kultúrno-spoločenský plagát a voľná kategória – osobný alebo experimentálny plagát.

Vo finále o ceny

Prihlásené práce bude aj tentokrát hodnotiť medzinárodná porota zložená z piatich medzinárodne renomovaných odborníkov z oblasti grafického dizajnu. Postupujúci do druhého kola sa budú uchádzať o jednu z cien a ich plagáty budú reprodukované v katalógu. Porota napríklad rozhodne o udelení Grand Prix Trienále plagátu Trnava 2015 – Ceny zakladateľa Trienále plagátu Trnava Jozefa Dóku mladšieho v hlavnej kategórii. Študenti budú súťažiť o Cenu rektora Vysokej školy výtvarných umení. Medzi mimoriadnymi cenami má dominantné postavenie Cena Master's Eye Award – pre medzinárodne uznávané osobnosti grafického dizajnu. Ďalej bude udelená Cena Icograda a Cena Slovenského centra dizajnu v Bratislave. Ceny udelia aj predseda Trnavského samosprávneho kraja, primátor mesta Trnava, a priestor na hlasovanie dostanú aj diváci.

Celosvetový záujem

Do uplynulého ročníka v roku 2012 poslalo svoje diela spolu 389 autorov z 33 krajín celého sveta. Trienále sa radí k najvýznamnejším podujatiam svojho druhu na svete. Najväčším počtom súťažných prác sa v ôsmom ročníku zúčastnila Čína, po nej nasledovalo Poľsko, Japonsko, Slovensko, Írsko, Taiwan, Nemecko, a Turecko. Zúčastnili sa aj autori z Macedónska, Mexika, Ruska, Francúzska, Talianska a ďalších krajín.

Foto: ilustračné
Zdroj: TASR a tpt.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM