Správy

Meštiansky dom sa zmenil na Kreatívne centrum: Čoskoro ho otvoria, FOTO

Historickú budovu v centre Trnavy komplexe zrekonštruovali. Slúžiť bude umelcom, ale aj na podporu podnikania.

Ilustračný obrázok k článku Meštiansky dom sa zmenil na Kreatívne centrum: Čoskoro ho otvoria, FOTO
6
Galéria
Zdroj: Trnavský samosprávny kraj

Rekonštrukcia budovy na Hlavnej ulici 17 v Trnave pre budúce Kreatívne centrum Trnava (KCT) je ukončená. Trnavský samosprávny kraj (TTSK) investoval do obnovy národnej kultúrnej pamiatky celkovo 8 miliónov eur, z nich 7,7 milióna eur pochádzalo z dotácií Európskej únie. Informoval o tom predseda TTSK Jozef Viskupič.

KCT bude sídliť v historickom objekte v centre mesta, ktorý je v majetku trnavskej radnice a TTSK má s ňou uzavretú dlhodobú zmluvu. Desaťročia predtým pamiatkovo chránený meštiansky dom s nádvorím slúžil pre potreby kultúrnych organizácií a spolkov, jeho zanedbaný stav si vynútil zásadnú opravu. Koncom septembra prebehla kolaudácia priestorov. V najbližších mesiacoch čaká centrum zariaďovanie interiéru a dodanie špeciálnych strojov, technológií a softvéru do dielní.

Prečítajte si tiež

O priestory je záujem

„Považujeme za mimoriadne dôležité, že tradičný priestor nezávislej kultúry opäť ožíva. Prostredníctvom KCT budeme aktívne podporovať kreatívcov a kultúrno-kreatívny priemysel, čím podporíme aj možný nárast pracovných miest v tomto sektore. Za sebou máme štyri výzvy na ich prihlásenie, ďalšie dve sú plánované na jeseň tohto roka,“ uviedol Viskupič.

Úspešní uchádzači získali možnosť využívať priestory centra na jeden rok vďaka podpore z európskych zdrojov. O prenájom priestorov je veľký záujem.

Ďalšie výzvy

Najbližšie chystá KCT výzvu na obsadenie voľných ateliérov, hodnotiaca komisia bude zohľadňovať podnikateľský potenciál projektu, jeho prínos lokálnemu trhu, dosah na zamestnanosť a udržateľnosť.

Riaditeľka KCT Zuzana Bezáková informovala, že od októbra sa už mohli nasťahovať účastníci programov na podporu podnikania. „Chceme okrem priestorov a podpory vo forme mentoringu a koučingu vytvoriť aj priateľské a tvorivé zázemie pre rozvoj komunity kreatívcov. Tešíme sa na oficiálne otvorenie kreatívneho centra pre širokú verejnosť. Pripravujeme prehliadku priestorov, výstavu a zaujímavý program vyskladaný z lokálnych umelcov a podporených subjektov,“ uviedla.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Kreatívne centrum v Trnave
6
Galéria
Zdroj: Trnavský samosprávny kraj
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM