Správy

Mesto chce kúpiť pozemky v trnavskom CUKROVARE: Plánuje výstavbu

Pozemky a budovy v areáli bývalého cukrovaru v Trnave plánuje mesto odkúpiť za milióny eur. Čo tam plánuje postaviť?

Ilustračný obrázok k článku Mesto chce kúpiť pozemky v trnavskom CUKROVARE: Plánuje výstavbu
11
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Na výstavbu objektov občianskej vybavenosti celomestského a nadmestského významu chce mesto Trnava využiť pozemky v areáli bývalého cukrovaru.

S týmto cieľom plánuje nadobudnúť stopercentný podiel v spoločnosti patriacej vlastníkovi United Industries, a. s. Rokovať o tom bude mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva (MsZ) vo štvrtok 29. februára, uvádza sa v materiáli na rokovanie MsZ.

Pozemky sa nachádzajú v dotyku s centrálnou mestskou zónou v predĺžení súčasnej Štefánikovej ulice a v územnom pláne Trnavy i cukrovaru sa do nich počíta vstup cez nadúrovňový prechod nad Rybníkovou ulicou.

Prečítajte si tiež

Milióny eur za pozemky

Za štyri milióny eur by malo mesto nadobudnúť pozemky s celovou rozlohou 14-tisíc m2 a budovy súčasnej kolkárne, závodnej požiarnej zbrojnice a ďalšie.

Vlastník cukrovarského areálu a mesto majú podľa materiálu záujem odborne spolupracovať pri plánovaní a realizácii výstavby, najmä na príprave a priebehu architektonicko-urbanistickej súťaže a s týmto cieľom chcú zriadiť spoločnú pracovnú skupinu pre líniovú architektúru stavieb, dopravnú a technickú infraštruktúru.

Najväčší v Rakúsko-Uhorsku

Cukrovar v Trnave bol dlhodobo najväčším v Rakúsko-Uhorsku, Československu i na Slovensku. Postavili ho v druhej polovici 19. storočia na pozemkoch s výmerou zhruba 25 hektárov na okraji mesta, no postupom času a s rozmachom mesta sa dostal do jeho stredu, tesne za hranicu mestskej pamiatkovej rezervácie, pričom predstavuje zhruba polovicu jej rozlohy.

Výroba v ňom bola zastavená pred viac ako dvoma desaťročiami. Pred dvoma rokmi investor začal s výstavbou prvých objektov na bývanie na opačnom konci od časti, o ktorú prejavilo záujem mesto.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM