Správy

Mesto má na zimu STOVKY ton posypového materiálu: Fungovať bude aj centrálny dispečing

Začiatkom zimnej údržby v meste býva 1. december. Aktuálne však počasie praje, no mesto avizuje, že je pripravené.

Ilustračný obrázok k článku Mesto má na zimu STOVKY ton posypového materiálu: Fungovať bude aj centrálny dispečing
Zdroj: Mestské služby mesta Trnava

„V zimnom období 2022/23 budú výkon zimnej údržby v Trnave zabezpečovať tri spoločnosti: STEFE Trnava, I.P.R. Pezinok a Mestské služby mesta Trnava. Jej rozsah, spôsob a zabezpečenie sa riadi Operačným plánom zimnej údržby. Tento strategický dokument je zverejnený na webstránke mesta,“ informuje mesto Trnava.

Mesto na nadchádzajúcu zimu pripravilo 800 ton posypového materiálu. 320 ton je chemického posypového materiálu (priemyselná soľ), 380 ton tvorí inertný posypový materiál (drvené kamenivo) a 100 ton je zmiešaný materiál (priemyselná soľ s kamennou drvou).

Desiatky kusov techniky

Ako prezradila radnica, mesto má na údržbu ciest a verejných plôch pripravených 27 rôznych zásahových a pomocných vozidiel alebo mechanizmov.

„Pri nepriaznivom počasí nie je reálne očakávať suché cesty a chodníky. Vopred preto prosíme vodičov aj chodcov, aby boli trpezliví a ohľaduplní a rešpektovali stav komunikácií počas zimného obdobia. Robíme všetko pre to, aby dopady počasia boli čo najmiernejšie a komunikácie v meste čo najbezpečnejšie,“ povedala pre mestský web riaditeľka Mestských služieb mesta Trnava Andrea Tomašovičová.

Mesto vyzvalo vodičov na ohľaduplnosť. Nezodpovedne zaparkované autá totiž môžu prekážať „posýpacím vozidlám pri prejazde ulicou, čím dochádza k zdržaniu, prípadne aj úplnému vynechaniu údržby úseku.“

Prečítajte si tiež

Nové meteostanice

„Mestské služby mesta Trnava vykonávajú aj centrálny dispečing zimnej údržby, ktorý operatívne riadi údržbu a informuje verejnosť o situácii na verejných komunikáciách z hľadiska ich zjazdnosti, plynulosti dopravy a schodnosti. Dispečersko-spravodajská služba získava a spracúva informácie o stave a predpovediach počasia či o výstrahách podľa meteorologických pozorovaní. Vykonáva tiež monitoring stavu ciest, chodníkov a verejných priestranstiev a riadi zimnú údržbu na spravovaných komunikáciách. Služba navyše koordinuje opatrenia v mimoriadnych poveternostných podmienkach,“ informuje mesto Trnava.

„S cieľom zlepšiť monitorovanie stavu komunikácií počas zimy sme tento rok nainštalovali dve cestné meteostanice. Obe – jedna na Špačinskej, druhá na Kamennej ceste – nepretržite poskytujú informácie o teplote vozovky, vzduchu a rosnom bode. Zároveň upozorňujú vodičov symbolom snehovej vločky na možnosť tvorby poľadovice,“ vysvetľuje Tomašovičová.

Podnety a pripomienky k zimnej údržbe môžete posielať na e-mailovú adresu dispecing.zu@msmt.trnava.sk.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM