Správy

Mesto pripravuje veľkú investíciu: Cyklistom uľahčí život dvojkilometrový cyklochodník

Dvojkilometrový cyklochodník prepojí Park Janka Kráľa a Ružindolskú. Čo všetko plánuje radnica?

Ilustračný obrázok k článku Mesto pripravuje veľkú investíciu: Cyklistom uľahčí život dvojkilometrový cyklochodník
Zdroj: Trnava Tourism

Ako informovalo mesto Trnava, finišuje súťaž na staviteľa bezpečného a od cesty oddeleného cyklochodníka. Ten pôjde od Parku Janka Kráľa pozdĺž ulice Jána Bottu a Štefana Moyzesa až k existujúcej cyklotrase pri City Parku na Ružindolskej.

Plánovaný úsek bude dlhý 1 985 metrov a široký 2,5 metra.

Kľúčový úsek

„Ide o jednu z kľúčových častí vznikajúcej nosnej siete cyklotrás v meste, pretože k nej pripojí Úrad sociálnych vecí a rodiny, internát, dve základné školy a športové gymnázium, ktoré sa nachádzajú priamo na trase. Zároveň dôjde k napojeniu na centrum – v mieste budúcej okružnej križovatky J. Bottu/ Študentská a prostredníctvom bezpečného cyklochodníka smerom k Bernolákovej bráne,“ informuje mesto Trnava.

Potešia sa aj cyklisti dochádzajúci z Ružindola, Zvončína a Suchej. Nový úsek ich napojí na autobusovú a železničnú stanicu. Ako ubezpečila radnica, stavebné práce by mali v čo najväčšej miere rešpektovať súčasnú zeleň a pribudnúť by mala aj nová.

Prečítajte si tiež

Čo všetko upravia?

„Prispením k bezpečnosti bude vytvorenie tzv. dopravného tieňa v šírke 1,25 metra, ktorým sa cyklochodník oddelí od cesty. V strede dopravného tieňa budú osadené gumové deliace prvky, ktoré slúžia ako ochrana cyklistov pred motorovou dopravou. Bezpečnosť v miestach priechodov pre chodcov a cyklistov zvýšia aj stavebné spomaľovacie retardéry. Tie pribudnú na križovatke J. Bottu na vjazde na parkovisko pred základnou školou a na križovatkách ulíc Š. Moyzesa/ Koceľova, Š. Moyzesa/ Sv. Cyrila a Metoda, Š. Moyzesa/ Gavlovičova, Š. Moyzesa/ Osvaldova a Š. Moyzesa/ Slovenská,“ píše mesto Trnava na svojom webe.

Projekt by mal stáť približne 1,95 milióna eur bez DPH. Jeho súčasťou sú aj nové chodníky, verejné osvetlenie a mobiliár či sadové úpravy a vytvorenie polopodzemného kontajneroviska: „Súčasťou riešenia je úprava pozdĺžneho parkovania v celom riešenom úseku. V závislosti na priestorových možnostiach bude pozdĺž ulíc J. Bottu a Š. Moyzesa vytvorený parkovací pruh.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM