Samospráva

Mesto Trnava odkleplo rozpočet na rok 2019: Poslanci ho odsúhlasili ako vyrovnaný

Rozpočet na rok 2019 odsúhlasilo končiace zastupiteľstvo ako vyrovnaný. Prinášame podrobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Mesto Trnava odkleplo rozpočet na rok 2019: Poslanci ho odsúhlasili ako vyrovnaný
Foto: Dominika Handzušová

Rozpočet na rok 2019 odsúhlasili poslanci Mestského zastupiteľstva Trnavy na utorkovom zasadnutí, ktoré bolo naplánované vo volebnom období rokov 2014 – 2018 ako posledné. Rozpočet mesta na nasledujúci rok bol navrhnutý ako vyrovnaný.

Bežný rozpočet pre nasledujúci rok bol zostavený ako prebytkový vo výške 2,258 milióna eur, kapitálový rozpočet ako schodkový vo výške 2,954 milióna eur.

Schodok kapitálového rozpočtu bude vyrovnaný z prebytku bežného rozpočtu a z príjmových finančných operácií. Saldo finančných operácií je zostavené kladne vo výške 695 000 eur.

„Bežné príjmy sú rozpočtované vo výške 52,997 milióna eur, kapitálové príjmy sú rozpočtované vo výške 4,741 milióna eur,“ informoval predkladateľ materiálu, viceprimátor Tibor Pekarčík.

Aj výška dlhu

Výdavky sú rozpočtované v 21 programoch, ktoré obsahujú podprogramy slúžiace k plneniu zámeru jednotlivých programov a návrh cieľov na roky 2019 až 2021. Bežné výdavky sú rozpočtované vo výške 50,739 milióna eur, sú v nich plánované všetky aktivity vyplývajúce zo samosprávnych funkcií mesta a výdavky na prenesený výkon štátnej správy.

Kapitálové výdavky sú rozpočtované vo výške 7,695 milióna eur. Predpokladaná výška dlhu mesta k 31. decembru 2018 predstavuje 15,54 percenta, v roku 2019 je očakávaný na úrovni 15,12 percenta.

Poslanci nemuseli rozmieť hlasovaniu

Rozpočet bol v pléne prijatý 20 hlasmi z 28 prítomných poslancov, jeden bol proti a šiesti sa hlasovania zdržali. Rozpočet poslanci odhlasovali napriek tomu, že poslanecký klub Naše mesTTo v pondelok (5.11.) medializoval, že ho pre viaceré výhrady nepodporí.

Pri hlasovaní však mohlo prísť k nedorozumeniu, keď časť poslancov ponímala hlasovanie o rozpočte ako hlasovanie o jeho doplnení. Pracovné predsedníctvo napokon rozhodlo, že išlo o riadne hlasovanie a rozpočet bol prijatý.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM