Júlia Vargová Šport Správy Samospráva

Mestská športová hala dosluhuje: Na jej mieste by mala vzniknúť nová, FOTO

Mesto Trnava s rekonštrukciou Mestskej športovej haly nepočíta. Na jej mieste by mala vyrásť nová. Radnica vyhlásila súťaž.

Ilustračný obrázok k článku Mestská športová hala dosluhuje: Na jej mieste by mala vzniknúť nová, FOTO
10
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Trnava ako verejný obstarávateľ vyhlásilo ku dňu 9. júla verejnú anonymnú jednokolovú urbanisticko-architektonickú súťaž návrhov Športovej haly Slávia v Trnave. Budovu súčasnej haly by teda mala nahradiť nová napriek tomu, že sa ešte v roku 2016 hovorilo o jej rekonštrukcii.

Ľudia sa však na budovu, ktorá Trnavčanom slúžila dlhé roky, sťažovali čoraz viac. Či už sa jednalo o športové podujatia, alebo koncerty, vzduch vo vnútri haly bol podľa opisu mnohých návštevníkov nedýchateľný.

Súčasná probližne štyridsaťpäť ročná budova na Rybníkovej 15 v Trnave s kapacitou cca 1700 miest, max. 2500 miest, má viacúčelové využitie na kolektívne športy, kultúrno-spoločenské podujatia, koncerty, výstavy, príležitostné trhy. Jej súčasťou je gymnastická telocvičňa, telocvičňa ZRTV na výučbu bojových umení, klubovne, administratívne miestnosti aj šatne a sprchy.

Nová hala musí byť podľa zadania mesta kapacitne minimálne rovnako veľká ako tá súčasná a využiteľná nielen pre účely športu, ale ja na koncerty a rôzne kultúrno-spoločenské podujatia.

Vyhlasovateľ požaduje komplexný návrh areálu s viacúčelovou halou pre hádzanú, basketbal, futsal, florbal, ale aj s univerzálnou tréningovou plochou, telocvičňou pre bojové športy a gymnastiku, posilňovňami, administratívou aj zázemím pre návštevníkov a atlétov, hygienickými i rehabilitačnými zariadeniami…

Okrem výzoru a účelu novej športovej haly rieši zadanie projektu aj parkovanie, ktorého je v okolí súčasného objektu žalostne málo. „Plošné podmienky riešeného územia nedovoľujú uvažovať s parkovaním na teréne, preto sa očakáva, že riešenie tohto problému je potrebné riešiť v suteréne objektu,“ uvádza mesto v súťažných podmienkach.

Kedy by mohla nová hala na mieste tej starej reálne vyrásť a koľko bude stáť je zatiaľ vo hviezdach. „Otázka začatia stavby a jej konečná suma je zatiaľ predčasná, pretože najskôr je potrebné zrealizovať súťaž, vypracovať projekty a s tým súvisiace povolenia. Následne bude potrebné vyčleniť v rozpočte mesta financie na novú halu a schváliť ju v zastupiteľstve. Mesto bude prirodzene hľadať možnosti spolufinancovania aj z iných zdrojov,“ uviedol Pavol Tomašovič, hovorca Mesta Trnava.

Predpokladá hodnota zákazky je v dokumentácii stanovená na 300-tisíc eur. Lehota na odovzdanie súťažných návrhov a dokumentov je do 8. októbra tohto roku do 16:00. V súťaži budú finančne odmenené tri najlepšie návrhy. Prvý dostane 12-tisíc, druhý 8-tisíc a tretí 4-tisíc eur.

Foto: ilustračné

Mestská športová hala Trnava
10
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM