Rôzne

Mestská veža oslávila 450. výročie: Patrí medzi TOP atrakcie v Trnave

Mesto Trnava si v sobotu pripomenulo 450. výročie podpisu zmluvy, ktorou sa murársky majster Jakub zaviazal postaviť mestskú vežu v Trnave.

Ilustračný obrázok k článku Mestská veža oslávila 450. výročie: Patrí medzi TOP atrakcie v Trnave
22
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Pri tejto príležitosti sa konali prehliadky vnútorných priestorov veže. Návštevníkom priblížili históriu pamiatky traja sprievodcovia.

Vyhľadávaná atrakcia

Podľa radnice patrí mestská veža v Trnave k najnavštevo­vanejším atrakciám a zároveň je jednou z najdôležitejších renesančných pamiatok mesta.

„Veža prekonala niekoľko požiarov, ktoré ju síce pripravili o strechu, no murivo sa vždy zachovalo,“ pripomenul mestský úrad.

Výnimočný hodinový stroj

Návštevníci počas prehliadok uvideli aj hodinový stroj z dielne Franza Langera z roku 1729, ktorý odbíja aj štvrťhodiny.

„Jeho presnosť je obdivuhodná, s odchýlkou len 30 sekúnd. Nachádza sa na piatom poschodí a jeho tri stokilogramové závažia visia na 30 metrov dlhom lane. O stroj sa už niekoľko generácií stará hodinársky rod Nemčekovcov,“ doplnila radnica.

143 schodov

Mestská veža v Trnave má štvorcový pôdorys v tvare masívneho hranola s ôsmimi nadzemnými podlažiami a celkovou výškou 57 metrov. Vyhliadková ochodza sa nachádza vo výške asi 29 metrov a vedie k nej 143 schodov. Na veži sa nachádzajú slnečné hodiny na juhovýchodnej strane a kruhový reliéf so symbolikou Krista nad vchodom.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať:

Mestská veža
22
Galéria
Foto: Dominika Handzušová
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM