Správy

Miesto vraždy Jána a Martiny zmenia na pamätník: TAKTO bude vyzerať

Na mieste domu, v ktorom zavraždili Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú, vyrastie Pamätník slobody slova.

Ilustračný obrázok k článku Miesto vraždy Jána a Martiny zmenia na pamätník: TAKTO bude vyzerať
4
Galéria

Víťazom výtvarno-architektonickej súťaže na návrh Pamätníka slobody slova vo Veľkej Mači na pamiatku novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky sa stal projekt Záhrada trojice tvorcov Benjamína Brádňanského, Víta Haladu a Martina Piačeka. Oznámil to za vyhlasovateľa súťaže Trnavský samosprávny kraj (TTSK) jeho predseda Jozef Viskupič.

Náročné rozhodovanie

Podmienky verejnej súťaže splnilo 27 projektov, ktoré posudzovala deväťčlenná porota zložená z odborníkov z oblasti architektúry a výtvarného umenia, členov pozostalých rodín a predsedu TTSK.

„Vyhlasovali sme súťaž s cieľom vytvoriť pietne miesto, ktoré bude pripomínať túžbu dvoch mladých ľudí po slobode a pravde. Rozhodovanie o takmer troch desiatkach návrhov zo Slovenska i zahraničia bolo náročné. Som presvedčený, že budúce pietne miesto vo Veľkej Mači ponesie silný odkaz. Stavebné práce budeme realizovať z rozpočtu TTSK, tiež aj následnú správu a údržbu pamätníka. Chceme iniciovať aj diskusie a vzdelávacie aktivity smerujúce k rozvoju občianskej spoločnosti,“ uviedol Viskupič. Po odbornej stránke súťaž zastrešil Inštitút Slovenskej komory architektov.

Prečítajte si tiež

Čo symbolizuje?

Víťazný návrh pracuje podľa predsedníčky poroty, rektorky Vysokej školy výtvarných umení Bohunky Koklesovej s celou hmotou Kuciakovho pozemku v podobe naklonenej roviny. „Na jednej strane ide o stav vychýlenia, nerovnováhy symbolizujúcej spoločenský obrat po tragickej udalosti, na strane druhej horizont definovaný vrchnou líniou pozemku predstavuje budúcnosť slobodnej a demokratickej krajiny. Ide o silné architektonicko-výtvarné gesto, ktoré rešpektuje okolitú zástavbu, ale súčasne prekvapuje mimoriadnym priestorovým riešením,“ uviedla.

Želaním pozostalých je zbúranie všetkých objektov na pozemku, k čomu by malo dôjsť v najbližších týždňoch. Stavebné práce sú naplánované na rok 2023 po dodaní projektovej dokumentácie a získaní všetkých povolení. Kompletné výsledky súťaže sú zverejnené na webovej stránke www.slobodaslova.sk.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie zaujímavé čítanie

🗣️ VYBRALI SME VÍŤAZNÝ NÁVRH PAMÄTNÍKA SLOBODY SLOVA, KTORÝ VZNIKNE VO VEĽKEJ MAČI 📆 V decembri minulého roka sme...

Posted by Trnavský samosprávny kraj on Tuesday, May 3, 2022
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM