Rôzne

MiniTrnava privítala tisíce detí: Prišli aj z Holandska, Francúzska a Izraela

Bránami mesta detí prešli tisíce nových občanov. Okrem najmenších Trnavčanov mesto bodovali aj deti z iných krajín.

Ilustračný obrázok k článku MiniTrnava privítala tisíce detí: Prišli aj z Holandska, Francúzska a Izraela
Zdroj: TASR

Spolu 4200 detí a ich rodičov prešlo bránami tohtoročnej miniTrnavy. Druhý rok organizovala radnica pre malých Trnavčanov podobu mestského tábora, ktorý bol úplne v réžii detí.

Tri týždne do 27. júla riadili minitrnavskú samosprávu, banku, úrad práce, vydávali noviny, viedli reštauráciu, mali políciu, smetiarov i vlastného starostu.

Dohľad nad úspešným priebehom mali iba vedúci na jednotlivých stanovištiach.

„Okrem Trnavčanov sme mali i deti z Holandska, Francúzska, Írska, Izraela, Číny a ďalších krajín,“ uviedla spolupracovníčka miniTrnavy Gabriela Ručková.

Už na druhý deň konania sa projektu, ktorý odskúšali v priestoroch mestského zimného štadióna vlani, prekonala návštevnosť hranicu 300 detí. Dospelí mali pritom vstup časovo veľmi obmedzený len na to, aby sa uistili, kde ich dieťa bude tráviť ďalšie hodiny či dni. Deti mohli prísť každý deň alebo v dni, ktoré si samy vybrali, pritom sa nemuseli prihlasovať. Vstup bol bezplatný.

Viac návštevníkov ako vlani

V miniTrnave si skúšali deti rôzne povolania, pracovali a zarábali aj míňali výplatu v špeciálnej mene trnka, nadväzovali nové priateľstvá a naučili sa i mnoho o tom, ako to chodí v dospeláckom svete. Fungovala tam vlastná univerzita, v remeselnej uličke našlo svoje miesto šperkárstvo, krajčírstvo, stolárstvo a dizajnérstvo, stánky boli otvorené aj pre detských opravárov či technikov.

Čulý ruch panoval aj v kvetinárstve, laboratóriu, v zábavnom parku, kine či v herni. Pravidelnými aktivitami boli vystúpenia divadla a tanečnej akadémie, tolkšou či športové hry. „Spolu s návštevníkmi prišlo takmer o 800 záujemcov viac než vlani,“ konštatovala Veronika Majtánová z mestského úradu. Odozva detí a ich rodičov podľa nej ukázala, že projekt tohto druhu a rozsahu má zmysel.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM