Dominika Handzušová Hokej

Mizerná návštevnosť na hokejovom turnaji: TOTO sú odporúčania fanúšikov ako ju zlepšiť

Mládežnícky hokej na Slovensku veľmi neláka. Sledujú ho len odborníci, rodičia či kamaráti hráčov, len kde-tu sa objavia aj zarytejší fanúšikovia. Je smutné sledovať, že na medzinárodnej úrovni sa našej reprezentácii nedostáva lepšia podpora divákov.

Ilustračný obrázok k článku Mizerná návštevnosť na hokejovom turnaji: TOTO sú odporúčania fanúšikov ako ju zlepšiť
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Návštevnosť na športových podujatiach je celoslovenským problémom. Hokejové či futbalové tímy si postupne začínajú uvedomovať silu marketingu. V dnešnej dobe už na štadióny ľudí nepriláka len dobrý výkon.

Slabá propagácia

Príkladom môže byť práve prvoligová Trnava, ktorá v uplynulej sezóne predvádzala skvelý hokej. Povedomie o tomto športe v meste však nie je na dobrej úrovni. Mnoho Trnavčanov ani netuší, kde je v meste zimný štadión, nieto ešte, že tu funguje hokejový klub. V minulej sezóne dokonca dva – svoj domov tu našiel prvý ročník projektu slovenskej „Osemnástky“. Práve tento reprezentačný tím tu počas novembrovej asociačnej prestávky odohral medzinárodný turnaj. Zápasy pritiahli v priemere necelú stovku divákov, tie slovenské čosi cez dve.

Veľkú časť obecenstva pritom tvorili rodičia hráčov či skauti a agenti. Našli sme však aj „obyčajných“ fanúšikov, ktorých sme sa opýtali, ako by sa dala návštevnosť podľa nich zlepšiť. Natália (19) priznala, že keby nesledovala trnavský hokej, o turnaji by nevedela. „Dozvedeli sme sa o ňom cez facebook nášho klubu. Na Osemnástku sme sa chodili minulý rok pozerať, máme radi hokej, tak sme prišli aj teraz. Neviem, či sú v meste nejaké plagáty alebo bilboard, nič som nevidela. Všade sú len volebné alebo Tomi Kid, ale to zas neviem, či si zväz vie také veci zaplatiť,“ skonštatovala aj za prísediacu kamarátku.

Hviezdy budúcnosti

„Ľudia vám povedia, že mládežnícky hokej ešte nie je hokej, ale to nie je podľa mňa pravda,“ hľadal dôvody nízkej návštevnosti ďalší z divákov. Peter (47) chodil aj na Slovan, ale prestalo ho to baviť. „Hráči tam spravia viac chýb ako tu títo. Prestalo ma to baviť, na Slovan sa chodí že je to móda a nie na hokej. Radšej si za desatinu pozriem Gladiátorov, ktorí si hru užívajú. A nie preplatené hviezdy, ktoré musia,“ vyslovil svoj názor. A ako podľa neho zlepšiť návštevnosť? „Tí dvaja malí Bielorusi nám tu spravili hanbu, teraz možno otočia aj Nemcov. Toto sú hviezdy, ktoré treba propagovať. Keby tu hrali Sedinovci, boli by plagáty po celom Slovensku, nie len v Trnave. Ale že sú tu nejakí bezmenní osemnástkari, to propagovať netreba? Hrá tu Bondra, to meno je pojem. Alebo Hecl. Nemusia byť ani rodina, ide o meno. To by ľudí mohlo pritiahnuť, ale museli by o tom najprv vedieť.“ Zaujímavý nápad, ktorý by teoreticky organizátorov nestál nič len čas, priniesol ďalší fanúšik.

Ťahák pre mládež

Martin (35) na hokej prišiel so svojim synom. „Mňa otec vodil na futbal a snažím sa rovnako zaúčať aj malého. Viac ho zatiaľ baví hokej. Myslím, že to dnes už chýba, ľudia nechodia so svojimi deťmi na šport a nevedú ich k nemu. Väčšina z tých detí, ktoré tu sú, sú malí hokejisti, tie hokej žerú a boli by na zimáku najradšej celý deň,“ ukázal Martin na chlapcov v klubových bundách.

Podľa neho takýto turnaj je veľkou šancou na propagáciu hokeja medzi mládežou. „Vstupné tu je skôr symbolické, takže určite organizátori nežijú z neho. Prečo potom nerozdať vstupenky na školách a prispôsobiť im hrací čas? Deti by boli šťastné, že sa dva dni nemusia učiť, a spravili by atmosféru. Máme v Trnave športové gymnázium, tu za zimákom je základka so športovými triedami, neverím, že by sa to nedalo,“ vyslovil zaujímavú myšlienku Martin a poukázal na nedávny príklad z Piešťan. Zápas s projektom Dvadsiatky tu presunuli na obed a pozvali deti zo škôl. „Malý si dnešok možno nezapamätá, ale o pár rokov tu uvidí hráča, ktorý bude potom draftovaný a on sa bude môcť kamarátom chváliť – toho som videl na turnaji. Tak ako sa mne chváli kamarát, že videl Crosbyho na Hlinkovom memoriáli v Piešťanoch. To sú pre hokejový národ veľké veci. Ale nie každý si to uvedomuje. Dnes sa asi už viac cení, keď v nákupnom centre vidíte hviezdu na kávičke, a nie keď sa na ňu prídete pozrieť priamo na štadión. Ale tou výchovou to môžeme zmeniť,“ myslí si Martin.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM