Kultúra

Mrazivá výstava na Hlavnej ulici: Predstavuje príbehy obetí totalitných režimov

Príbehy ľudí, ktorí sa stali hrdinami pamäti národa počas oboch totalitných režimov, zachytáva formou krátkych citátov nová putovná výstava Príbehy 20. storočia.

Ilustračný obrázok k článku Mrazivá výstava na Hlavnej ulici: Predstavuje príbehy obetí totalitných režimov
6
Galéria
Zdroj: Post Bellum Sk

Od piatka si ju môžu na Hlavnej ulici v Trnave pozrieť obyvatelia i návštevníci mesta. Organizátor výstavy Post Bellum SK vyzbieral financie na zrealizovanie výstavy, ktorá nadväzuje na rovnomennú predošlú výstavu, prostredníctvom startlabovej kampane, podpore Nadácie Orange a ďalším podporovateľom.

Na štyroch panelových vežiach sa verejnosť môže zoznámiť s príbehmi pätnástich ľudí, ktorí zažili totalitu na vlastnej koži.

Patrí k nim aj príbeh Lýdie Piovarcsyovej (1933), dedičky antikvariátu Steinerovcov. Vojnu prežila vďaka pestúnke, keď arizátor Ľudo Ondrejov poslal jej rodičov do Osvienčimu. Ďalší z panelov prezentuje príbeh divadelnej herečky Dalmy Holanovej Špitzerovej (1925), ktorá prežila holokaust. V pracovnom tábore v Novákoch hrávala divadlo, čiastočne aj preto, aby dokázala prežiť neustálu hrozbu smrti.

Výstava sa venuje aj obdobiu komunistickej diktatúry. Svedčí o tom príbeh Antona Tomíka (1932), ktorý bol bezdôvodne zatknutý a odsúdený na 15 rokov za údajnú protištátnu činnosť alebo príbeh Nadi Földváriovej (1933), ktorá si spolu s manželom Kornelom Földvárim zažila kruté dôsledky normalizácie. Bola vylúčená zo Zväzu hudobných skladateľov a mala zákaz činnosti.

Všetky príbehy vznikli v rámci projektu Príbehy 20. storočia, ktorý je jednou z hlavných aktivít neziskovej organizácie Post Bellum SK. „Vyhľadávame a dokumentujeme príbehy pamätníkov dôležitých udalostí minulého storočia. Chceme osloviť čo najviac ľudí, ktorí si pamätajú a nechcú zabúdať na nedemokratické režimy minulého storočia, na ich príčiny aj následky,“ uviedla riaditeľka organizácie Sandra Polovková. Výstava potrvá v Trnave do 28. augusta, neskôr sa presunie na východ Slovenska.

Foto: ilustračné

Mrazivá výstava na Hlavnej ulici: Predstavuje príbehy obetí totalitných režimov
6
Galéria
Zdroj: Post Bellum Sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM