Kultúra

Múzeum si pripomína SNP: Predmetom mesiaca je uniforma kozáka s tajomným pôvodom

Zbierkovým predmetom mesiaca august v Západoslovenskom múzeu v Trnave je uniforma kubáňskeho kozáka z 2. svetovej vojny.

Ilustračný obrázok k článku Múzeum si pripomína SNP: Predmetom mesiaca je uniforma kozáka s tajomným pôvodom
5
Galéria
Zdroj: TASR

Múzeum na uniformu upozornilo v súvislosti s pripomienkou na boje 2. svetovej vojny a na 75 rokov od vypuknutia Slovenského národného povstania (SNP).

„Je to dar od Mestského úradu v Trnave,“ informovala historička Lucia Duchoňová. Cestu uniformy do Trnavy však nepozná. Trnava v čase socializmu mala bohaté družobné styky s vtedy ešte žijúcimi účastníkmi oslobodzovacích bojov, ktorých často aj pozývala. Nie je vylúčené, že niekto z bojovníkov tento zaujímavý zbierkový predmet práve pri takejto príležitosti daroval.

„Kubáňski bojovníci boli nasadení v 2. ukrajinskom fronte do bratislavsko-brnianskej operácie a oslobodzovali juhozápadné Slovensko,“ doplnila.

Duchoňová pre TASR uviedla, že ZsM pripravuje na koniec augusta výstavu k 75. výročiu odchodu Trnavskej posádky do SNP.

Bude sa venovať odchodu vojakov Trnavskej posádky do SNP, ktorá bola s piešťanskými letcami a dobrovoľníkmi jedinou zo západu Slovenska, ktorá sa do bojov zapojila.

„Vedenie posádky spolupracovalo aj s partizánskym hnutím, niektoré partizánske jednotky vyzbrojovala,“ povedala Duchoňová. Na výstavu, ako dodala, budú zaradené zbierkové predmety aj z múzeí v Piešťanoch, Galante, Hlohovci a Skalici.

Foto: ilustračné

Predmetom mesiaca v trnavskom múzeu je uniforma kozáka
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM