BTW Kultúra Správy

Trnavské múzeum vystavuje fotografie mimoriadnych momentov každodenného života

Trnavské osvetové stredisko v spolupráci so Západoslovenským múzeom v Trnave sprístupnilo výstavu fotografií a výtvarných diel Veroniky Bahnovej.

Ilustračný obrázok k článku Trnavské múzeum vystavuje fotografie mimoriadnych momentov každodenného života
5
Galéria
Zdroj: Veronika Bahnová

Výstava diela Veroniky Bahnovej sa z pochopiteľných dôvodov zaobišla bez vernisáže. Podľa vystavujúcej autorky má výstava v čase korony zvláštnu atmosféru, neobvyklú pre častých návštevníkov vernisáží. „Je bez hlúčkov ľudí pohybujúcich sa s pohárikom vínka medzi obrazmi, bez zastávok pri chlebíčkoch a iných dobrotách, bez vravy a vzájomných pozdravov, bez vysvetľovania, čo vlastne autor svojim dielom chcel vyjadriť, bez smiechu, či vážnych rozhovorov o umení, či kultúre v meste,“ opísala svoje pocity z výstavy na sociálnej sieti.

V krásnych priestoroch Trnavského múzea je teraz čas posedieť a meditovať, stíšiť sa a byť na chvíľu sám so sebou, či s vystaveným dielkom ak zaujme.

Fotografická a výtvarná tvorba Veroniky Bahnovej sa prelína a dopĺňa. „Od začiatku sa v jej tvorbe prejavuje precítený, obrazovo a aj slovne vyjadrený vzťah k prírode. Darí sa jej rozprávať príbeh na jednom obrázku alebo v súbore a hľadať chvíle, ktoré môžu byť v každodennom živote mimoriadne, vtipné alebo absurdné. Fotografia a maľba je pre autorku spôsobom života a arteterapiou,“ uviedol kurátor výstavy Peter Babka.

Ako vysvetlila autorka, tvorba je to súčasťou jej podstaty. „Teší ma objavovať skryté tvary a významy. Hľadám svetlo a tiene, lebo tie dávajú nový zmysel priestoru, v ktorom sa pohybujem a žijem.“

Zaostrujem a rozmazávam, aby som podstatu oddelila od pozadia.

"Narušujem zámerne celok a viem, že to, čo zvýrazním, je to, čo v danú chvíľu považujem za najdôležitejšie. Vytváram odraz toho, čo vidím práve ja. Výsledok na plátne, či fotografii je vždy mojim osobným vyjadrením. Napodobňujem, znázorňujem moje vnútorné obrazy sveta,“ priblížila Bahnová.

Veronika Bahnová žije a tvorí v Smoleniciach. Fotografovaniu sa venuje popri povolaní psychologičky a so svojou tvorbou sa právom zaradila medzi najlepších neprofesionálnych fotografov na Slovensku. Jej tvorba si vyslúžila množstvo ocenení na súťažiach ako Trnavský objektív, AMFO, Genius loci Trnava, Trnavská paleta, Výtvarné spektrum, Fotograf roku časopisu Foto a video. Je tomu aj vďaka hlbokému filozofickému a humanistickému obsahu jej tvorby.

Výstavnú kolekciu 129 fotografií a 49 výtvarných diel si môžete v Západoslovenskom múzeu v Trnave prezrieť do 30. júna. Autorská výstava je súčasťou projektu KreaTiviTa 2020, ktorého hlavným partnerom je Fond na podporu umenia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM