Dominika Handzušová Kultúra

Na Červenom Kameni sa zastaví čas: Vráťte sa do minulosti na Festivale zabudnutých remesiel

Viete ako vzniká drevená miska na ručne poháňanej replike stredovekého sústruhu? Ako sa z kusu včelieho vosku stane krásna a funkčná sviečka, alebo ako premeniť hrudu blata na keramický hrniec? To je len malý výber toho, čo uvidíte na Červenom Kameni.

Ilustračný obrázok k článku Na Červenom Kameni sa zastaví čas: Vráťte sa do minulosti na Festivale zabudnutých remesiel
Zdroj: Dnes24.sk

Množstvo zaujímavých remesiel z dôb dávno zabudnutých, ale aj tie, ktoré dodnes ovládajú starí dedinskí majstri. Nástroje, aké dnes už nikde nenájdete v rukách remeselníkov dokážu zázraky. Na vlastnej koži uvidíte remeslá, o akých ste možno nikdy nepočuli a niektoré z nich si budete môcť aj vyskúšať. Zažite atmosféru stredovekého trhu a vráťte sa o 7 storočí do minulosti so všetkým čo k tomu patrí.

Okolie hradu Červený Kameň opäť ožije stredovekom počas Festivalu zabudnutých remesiel, ktorý už po druhýkrát organizuje OZ Schatmansdorf. Výnimočnú atmosféru môžete zažiť počas celého víkendu 4. a 5. júla.

Prežite deň v stredoveku

Festival zabudnutých remesiel ponúka návštevníkom jedinečný koncept predstavení, ktoré sa budú odohrávať priamo okolo zúčastnených, a tak sa prežívanie stredovekého života stáva úplne novým a originálnym zážitkom.

Stanete sa svedkami súdneho procesu so zlodejom a stretnúť sa môžete tiež s honosne odetými mešťanmi, ziskuchtivými obchodníkmi či zručnými remeselníkmi, ktorí predvedú umenie stredovekých remesiel pomocou replík nástrojov, ktoré sa v danom období používali. Pripravené sú aj rôzne atrakcie pre deti, návšteva je tak vhodná pre celú rodinu.

Pripravené predstavenia, koncerty aj súťaže

Na festivale vystúpia rôzne hudobné skupiny ako Horana a syn či Huncfut. Okrem nich si môžete pozrieť vystúpenie kaukliarov aj s ohňom alebo lukostrelecký turnaj. Môžete si zasúťažiť v jedení stredovekých jedál, v stredovekých disciplínach a na stredovekej módnej prehliadke.

Do minulosti sa vrátite prostredníctvom príbehov. Užijete si tak príbeh Tiburciovcov so sprievodom pána hradu, hostinu a útek Čákovcov, alebo príbeh zabudnutej dediny s Božou spravodlivosťou, Richtárikom a remeslami a Novým začiatkom. Do tretice je to príbeh bosorky, pozrieť si môžete lapanie a súd. Sobotný program ukončí príbeh bosorky – Očista plameňom. Nedeľný má v závere Bitku s Čákovcami.

Čítajte tiež:
Príbehy, tajomstvá a osobnosti nášho mesta: Kompletný PROGRAM Potuliek Malým Rímom
Aj tento rok môžete stráviť Leto v galérii: Pozrite si program júlových tvorivých dielní

Foto: ilustračné, SNM-Múzeum Červený Kameň

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM