Dominika Handzušová Kultúra

Na Hrade sú vystavené Da Vinciho lietajúce stroje: Vyskúšajte si ich na vlastnej koži

Počas dvoch prázdninových mesiacov môžete na hrade Červený Kameň navštíviť mimoriadnu výstavu. V priestoroch hradnej lisovne sú zostavené lietajúce stroje majstra Leonarda Da Vinci.

Ilustračný obrázok k článku Na Hrade sú vystavené Da Vinciho lietajúce stroje: Vyskúšajte si ich na vlastnej koži
Zdroj: Dnes24.sk

Výstava Aeronautica – Da Vinciho lietajúce stroje prezentuje konštrukčné návrhy lietajúcich strojov zostavených podľa nákresov z tajných denníkov majstra Leonarda. Autorom je výtvarník Aleš Drašnar.

Prístupná je denne od 10:00 hod. do 18:00 hod. v priestoroch hradnej lisovne priamo na nádvorí hradu do 31. augusta 2015. Vstupné je 2,50 €.

Majstra Leonarda fascinovalo lietanie. Môžete sa o tom uistiť podľa množstva nákresov a štúdií, ktoré tejto problematike venoval. Vznikali priebežne vo viacerých obdobiach jeho tvorivej činnosti. Známy je napríklad jeho kódex O lete vtákov, ktorý je jedným z mála rukopisov, v ktorom sa venuje výhradne tejto problematike.

Da Vinci bol presvedčený, že človek dokáže napodobniť let vtákov. Veril, že medzi všetkými živými tvormi existuje výrazná podobnosť. Snažil sa potvrdiť to svojimi rozsiahlymi anatomickými výskumami.

Samotná výstava demonštruje hneď niekoľko Leonardových lietajúcich strojov. Prezrieť a dokonca vyskúšať si môžete napríklad lietajúci stroj s doskou, lietajúci stroj vertikálny a horizontálny. Súčasťou výstavy je aj prototyp závesného klzáka, či padáku.

Ako stroje vyzerajú si môžete pozrieť v priloženej galérii.

Aktuálne na hrade tiež:

Lietajúce stroje majstra Leonarda na výstave Aeronautica
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM