Aktualizované BTW Správy

Na pešej skončili bicykle a e-kolobežky, korčule a skateboardy idú ďalej!

Previnilci spočiatku môžu vyviaznuť s napomenutím a poučením, neskôr to bude za 50 eur.

Ilustračný obrázok k článku Na pešej skončili bicykle a e-kolobežky, korčule a skateboardy idú ďalej!
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Cez pešiu zónu v úseku od Evanjelického domu po Pracháreň môžu cyklisti prejsť len pešo s bicyklom po svojom boku. Zákaz prejazdu platí pre elektrické kolobežky. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.

„Na Hlavnej ulici sa výrazne zvýšil počet ľudí i cyklistov a, žiaľ, nie vždy sa dá rátať s opatrnosťou a ohľaduplnosťou jazdcov. Prišiel čas riešiť toto riziko reguláciou a dopravný inšpektorát tento návrh bez námietok schválil,“ zdôvodnil zákaz primátor Trnavy Peter Bročka. Na pešej zóne síce zatiaľ nedošlo k vážnejším kolíziám, spoliehať sa však aj naďalej na takéto šťastie by bolo podľa neho nezodpovedné.

Pre korčuliarov, tradičných kolobežkárov, alebo skejťákov sa zákaz vjazdu na pešiu zónu nevzťahuje.

Podľa zákona o cestnej premávke je totiž chodcom aj človek, ktorý sa pohybuje na korčuliach, kolobežke bez pomocného motorčeka, skejtborde alebo obdobnom športovom vybavení. „Obozretný preto treba byť aj naďalej,“ dodala Majtánová.

Mesto stavilo na osvetu

Na mieste už pribudlo dopravné značenie. Mestskí policajti budú v rámci kampani #PešiPoPešej rozdávať letáky s informáciami a mapkou obchádzok. Najbližšia je po Vajanského ulici, Paulínskej alebo cez Sad Antona Bernoláka. „Pešej zóne budeme venovať zvýšenú pozornosť, hliadky budú úsek najmä zo začiatku intenzívnejšie kontrolovať. V počiatočnom období začneme napomínaním, kým si ľudia na túto zmenu zvyknú,“ uviedol náčelník MsP Ivan Ranuša.

Po osvete pokuty natvrdo

„V prípade porušenia zákazu hrozí priestupcovi pokuta v blokovom konaní do 50 eur a v správnom konaní do 100 eur,“ upresnil Ranuša.

Zapojení škôlkari

Medzi 10:00 a 11:00 v rámci kampane #PešiPoPešej podľa Majtánovej mesto pripravuje na pešej zóne pri radnici malú, ale milú akciu. „Škôlkari z MŠ na Vajanského ulici budú príslušníkom mestskej polície pomáhať informovať okoloidúcich o platnosti nového zákazu vjazdu bicyklov a elektrických kolobežiek. Deti budú mať reflexné vesty, policajné čiapky a terčíky, rozdávať budú informačné letáky aj odmeny,“ priblížila hovorkyňa.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM