han Rôzne

Na samý vrchol Trnavského kraja osadia nový dvojkríž! PRIDÁTE aj vy ruku k dielu?

Na najvyšší kopec Trnavského kraja a Malých Karpát osadia v stredu 1. septembra nový, päť metrov vysoký drevený dvojkríž.

Ilustračný obrázok k článku Na samý vrchol Trnavského kraja osadia nový dvojkríž! PRIDÁTE aj vy ruku k dielu?
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Nahradí doterajší, ktorý na Zárubách stál od roku 1991 doteraz. Jeho stav si ale vyžiadal výmenu, informoval o tom predseda Okresného centra (OC) Kresťanskodemo­kratického hnutia (KDH) v Trnave Rastislav Mráz.

„Dvojkríž na Záruby v septembri 1991 vyniesli a následne osadili dobrovoľníci, hlavne z blízkych Smoleníc a Lošonca, ale aj z ďalších obcí. Iniciátorom myšlienky bol vtedajší smolenický farár Miloslav Mrva, ktorý ho na vrchole aj posvätil. Opravy sa robili v rokoch 2011 a 2012,“ uviedla k histórii dvojkríža členka OC Zuzana Bošnáková.

Po tridsiatich rokoch

„V roku 2021, keď si pripomíname tridsať rokov od osadenia, sme uvažovali nad jeho údržbou a stretnutím na vrchole pri príležitosti tohto jubilea. Avšak po niekoľkých konzultáciách a obhliadkach sme zistili, že jeho stav je už natoľko zlý, že môže ohroziť turistov, ktorí tu v hojnom počte každodenne prichádzajú. Preto sme sa rozhodli pre jeho demontovanie a objednali sme výrobu nového dubového kríža. Pri päťmetrovej výške má šírku priečnych ramien 220 a 150 centimetrov,“ uviedol Mráz. Pôvodný demontovali 21. augusta.

Kedy sa ide?

Zraz dobrovoľníkov, ktorí by chceli pomôcť s vynášaním a osádzaním, bude na vrchole Zárub o 9.30 h. Kríž bude privezený po lesnej ceste zo strany Bukovej zhruba 400 metrov pod vrcholom. Následne bude o 12.00 h požehnanie kríža a omša. Na zúčastnených čaká aj občerstvenie na zámockých lúkach v Smoleniciach pri turistickom chodníku z Vlčiarne na zámok od 14.00 h.

FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM