Správy

Na Trnavčanov útočia podvodníci! Zameriavajú sa na majiteľov rodinných domov

Mesto Trnava upozorňuje na množiace sa prípady podvodov, ktorých obeťami sa stali obyvatelia mesta. Na čo si treba dať pozor?

Ilustračný obrázok k článku Na Trnavčanov útočia podvodníci! Zameriavajú sa na majiteľov rodinných domov
Zdroj: pixabay.com

„Mesto Trnava dostalo informácie o novom spôsobe okrádania dôverčivých majiteľov rodinných domov. Deje sa to za bieleho dňa a podvodníci pôsobia na prvý pohľad dôveryhodne, lebo primárne od ľudí nepýtajú peniaze, ale ponúkajú vykonanie rôznych prác okolo domu a záhrady,“ informuje mesto Trnava.

Ako to prebieha?

Na zvonček rodinného domu tak môže zazvoniť neznámy človek, ktorý majiteľovi ponúkne, že má v okolí partiu robotníkov, ktorí by mohli rýchlo okolo domu vykonať stavebné alebo záhradnícke práce.

„Zvyčajne na základe predchádzajúcej obhliadky miesta vie dať takú ponuku, ktorá sa majiteľovi domu môže hodiť. Vzhľadom na to, že nepôjde o vykonanie činností na základe predchádzajúcej regulárnej objednávky alebo zmluvy, v ktorej by boli jednotlivé činnosti a ich ceny uvedené, nádejný dodávateľ informuje budúceho zákazníka len o jednotkových cenách, ktoré sa mu môžu zdať priaznivé,“ prezradil magistrát.

Robotníci napokon naozaj prídu a dohodnutú prácu spravia. Dôvod na podozrenie tak nie je.

Prečítajte si tiež

Suma „zázračne“ narastie

„Podvod vyjde najavo až pri úhrade za vykonané práce. Namiesto predpokladanej sumy, ktorú si zákazník vypočítal na základe spomínaných jednotkových cien, žiada dodávateľ prác mnohonásobne viac. Na dôvodné protesty zákazníka je pripravený, privedie si so sebou niekoľko statných chlapov, ktorí v majiteľovi domu začnú vzbudzovať obavy, že ak dobrovoľne nezaplatí, stane sa obeťou násilia. Na privolanie polície je už vtedy neskoro. Podvedený zákazník preto radšej pod nátlakom požadovanú sumu zaplatí a na to, aby polícii dokázal, že sa stal obeťou podvodu, nemá žiadne potvrdenie,“ prezradilo vedenie mesta.

Trnavčania, ktorí majú podozrenie, že sa stali terčom podvodníkov, by okamžite mali volať na políciu.

„Žiaľ, takúto skúsenosť údajne majú už viacerí Trnavčania. Preto apelujeme na majiteľov rodinných domov, najmä na seniorov, ktorí sa najčastejšie stávajú obeťami podvodníkov, aby neotvárali dvere neznámym ľuďom a nikdy s nimi neuzatvárali podobné ústne dohody o vykonaní rôznych stavebných alebo záhradníckych prác,“ dodáva mesto Trnava.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM