Kultúra Rôzne

Bojovali s drakom a volili v dobových odevoch: Festival Rotenstein mal úspech, FOTO

Viac ako 250 účinkujúcich zo Slovenska, Čiech, Rakúska a Poľska sa poslednú májovú sobotu stretlo na stredovekom festivale Rotenstein.

Ilustračný obrázok k článku Bojovali s drakom a volili v dobových odevoch: Festival Rotenstein mal úspech, FOTO
19
Galéria
Zdroj: TASR

Pre divákov boli pripravené rytierske turnaje na koňoch, sokoliarske vystúpenia aj súboje. Dobový program si prišli pozrieť návštevníci z celého Slovenska. Nechýbali šermiarske zápolenia, veľká bitka, dramatické historky či vtipné vystúpenia. Prekvapením festivalu bol tajomný drak.

Program ako šitý pre deti

Počas celého dňa bol na rozprávkovom nádvorí Holíčskeho zámku pripravený stredoveký program pre deti. Práve na ne bol tento ročník festivalu zameraný. Mohli si vyskúšať výcvik pre mladých rytierov a pozrieť si divadelné príbehy. „Pri každom z predstavení na Rotensteine myslíme na detského diváka. Tento rok je špeciálne zameraný na deti. Zabavia sa vďaka divadielkam, artistom na chodúľoch a zabávačom. Veríme že ich nadchne aj stredoveký šerm alebo vzrušujúci rytiersky turnaj,“ uviedol pre TASR Bystrík Holeček z agentúry, ktorá podujatie organizuje.

Priestory zámku zaplnil aj dobový jarmok plný remeselníkov a stánkarov s ručne robenými výrobkami. V Krčme u dvoch veteránov podávali dobové špeciality a nápoje. Zábavu podľa slov organizátora podporili i hrané krčmové bitky či hudobné, fakírske a kabaretné šou.

Volili v dobovom oblečení

Keďže sa festival na Holíčskom zámku konal počas volebnej soboty, viacerí účinkujúci volili v Holíči v dobovom oblečení.

K urnám prišli prestrojení za rytierov, šašov či princezné. „Záleží mi na budúcnosti Európskej únie. Každému Slovákovi odkazujem, aby využil túto možnosť. Takisto volím aj z morálnej povinnosti a záleží mi na tom, koho si púšťame mimo Slovenska, do Európskeho parlamentu,“ uviedla jedna z účinkujúcich na festivale.

Zámok Holíč, na ktorom sa koná festival, získal nemalé nenávratné finančné príspevky z Európskej únie. „Na tomto zámku je pekne vidieť, ako je naša účasť v Únii prínosom. V podstate je to vizitka nášho členstva v európskom zoskupení, ktoré nám pomáha zachovávať našu kultúru a naše dedičstvo,“ doplnil ďalší z účinkujúcich na festivale Rotenstein.

Pozrite si atmosféru jedinečného rytierskeho festivalu vo fotogalérii.

Festival Rotenstein 2019
19
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM