Rôzne

Nádvorie ukazuje kus histórie: Unikátny odznak z Ríma i sedemstoročná hračka

V kultúrnom centre Nádvoria si môžete vychutnať výstavu s množstvom archeologických predmetov. Tie sa našli v tamojšej trnavskej lokalite.

Ilustračný obrázok k článku Nádvorie ukazuje kus histórie: Unikátny odznak z Ríma i sedemstoročná hračka
Zdroj: TASR

Pozvánkou do minulosti je výstava archeologických nálezov na pozemkoch kultúrneho centra (KC) Nádvorie, ktoré funguje od začiatku apríla v Trnave.

V jednom z jeho novovybudovaných priestorov je stála výstava predmetov, ktoré našli počas archeologického výskumu v zadných traktoch piatich meštianskych domov, tvoriacich nádvorie Nádvoria. Najstaršie z nich sú z prelomu 12. a 13. storočia.

Nakoľko sa KC nachádza v historickom jadre Trnavy a je archeologickou lokalitou mimoriadneho významu, záchranný výskum bol nevyhnutnosťou realizácie celého projektu. Od jari do jesene roku 2015 na ňom pracovali Branislav Lesák a Jozef Kováč z Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave. Informoval o tom riaditeľ KC Dušan Vančo.

Výsledky priniesli množstvo poznatkov o životoch generácií pred stáročiami. Odkop postupne odkrýval vrstvy od súčasnosti až po pôvodné dno koryta riečky Trnávka, ktorá v 12. storočí v tých miestach tiekla.

Dnes sa nachádza v hĺbke približne päť metrov pod povrchom. Stavby zo slamy, dreva a hliny pohltil požiar, prvá murovaná stavba pochádza zo 14. storočia.

700 rokov starý koník

Na výstave na Nádvorí si možno pozrieť, ako vyzerala historická zástavba pozemkov, fotografie, ktoré dokumentujú, ako pokračoval výskum pri odkrývaní jednotlivých vrstiev, zistiť, v akej hĺbke oproti súčasnému terénu archeológovia pracovali. Vo vitrínach sú potom samotné predmety.

Napríklad taniere zo 17. storočia, zlomky kachlíc, hrncov zo stredoveku, džbániky, zámky z 13. až 14. storočia, pracky. Vystavený je aj miniatúrny koník, ktorý slúžil deťom ako hračka pred sedemsto rokmi.

Unikátny odznak z Ríma aj pranier

Unikátnym nálezom bol pútnický odznak stredovekého Trnavčana s motívom sv. Štefana a Vavrinca, ktorý bol donesený okolo roku 1300 z Ríma.

Dokazoval, že jeho majiteľ bol v danom čase na púti. Na pozemkoch Nádvoria sa našlo aj množstvo mincí, ktoré postrácali Trnavčania naprieč storočiami. A so zábavou súvisia astragaly-zvieracie kostičky, ktoré sa prevŕtané a vyplnené olovom používali pri hre.

Pred vstupom do výstavnej miestnosti je inštalovaný trnavský pranier, ktorý bol dlhé roky stratený a nájdený pri prácach v pivnici jedného z meštianskych domov na Nádvorí.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM