Rôzne

Nahliadnite za múry archívu v Trnave: Lákajú na prehliadky aj pútavý PROGRAM

Trnavskí archivári pripravili pre verejnosť aj k tohtoročnému Medzinárodného dňu archívov na piatok a sobotu bohatý program.

Ilustračný obrázok k článku Nahliadnite za múry archívu v Trnave: Lákajú na prehliadky aj pútavý PROGRAM
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Ponesie sa v duchu témy Túlavé topánky našich predkov, chcú priblížiť verejnosti nielen svoju odbornú prácu, ale dať možnosť verejnosti spoznať originály dokumentov uložených v archíve. Informovala o tom riaditeľka Štátneho archívu v Trnave Júlia Ragačová.

Sobota pre všetkých

Piatkový (9. júna) program je určený pre školy, v sobotu (10. júna) je otvorené pre všetky vekové kategórie. „Návštevníkov čaká prehliadka budovy archívu, pamiatkovo chráneného meštianskeho domu na Štefánikovej ulici 7 v centre, ktorého základy siahajú do obdobia 14. storočia. Možná bude aj návšteva priestorov bádateľne, archívnych depotov a ďalších bežne nedostupných priestorov archívu,“ uviedla Ragačová.

Bohatý program

Prehliadka budovy bude zakončená výstavou Túlavé topánky našich predkov, ktorá je zameraná na cestovanie. „Návštevníci sa dozvedia, kam viedli cesty Trnavčanov v minulosti, aké vzácne osobnosti zavítali do nášho regiónu, ktoré osobnosti museli v minulosti nútene opustiť svoj domov, predstavíme zahraničné cesty a destinácie,“ dodala. Okrem dokumentov bude samostatná časť výstavy zahŕňať aj 3D predmety z rôznych kútov sveta a období. Výstava bude pre verejnosť sprístupnená do 15. novembra.

Počas dňa otvorených dverí nebudú chýbať ani tvorivé dielne, kde si záujemcovia budú môcť vyskúšať rôzne typy pisárskeho náčinia používaného v minulosti ako brkové i oceľové pero, mechanické písacie stroje. Uvidia ukážky pečatenia voskom. Pre záujemcov bude pripravená aj výmenná burza kníh. V sobotu o 15.00 h odznie odborná prednáška Júlie Ragačovej Cestovať znamená žiť.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Posted by Štátny archív v Trnave on Thursday, May 25, 2023
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM