Lucia Lauková Správy

NAJ pôrodnice na Slovensku: Ako dopadli nemocnice v našom kraji z pohľadu mamičiek?

Slovenské mamičky hodnotili pôrodnice. Ako dopadli nemocnice v našom kraji?

Ilustračný obrázok k článku NAJ pôrodnice na Slovensku: Ako dopadli nemocnice v našom kraji z pohľadu mamičiek?
Zdroj: TASR

Slovenské mamičky sú najviac spokojné s pôrodnicou v Univerzitnej nemocnici (UNM) v Martine, s Nemocnicou s poliklinikou (NsP) v Spišskej Novej Vsi a s Gynekologicko-pôrodníckou nemocnicou (GPN) Sanatória Koch v Bratislave. Odborníci spolu s rodičkami hodnotili 53 pôrodníc. Informoval o tom Stredoeurópsky inštitút pre zdravotnú politiku (HPI).

„Subjektívne hodnotenie mamičiek sa medziročne zlepšilo vo všetkých otázkach. Výsledky ale stále poukazujú na dve problémové oblasti,“ uviedla šéfredaktora portálu rodinka.sk Eva Pavlíková, kde sa prieskum uskutočnil.

Do internetového hlasovania sa zapojilo 2944 matiek. Zodpovedali na otázky služieb, personálu i materiálovo-technického vybavenia.

Trnavský kraj

V rámci Trnavského kraja hodnotia mamičky ako najlepšiu Nemocnicu A. Wintera v Piešťanoch. Do top trojky v rámci Trnavského kraja by sa dostala NsP Skalica s hodnotením 83,50 % a tretie miesto v rámci kraja patrí Fakultnej nemocnici v Trnave s hodnotením 74,00 %.

Rebríček najlepších pôrodníc jednotlivých krajoch podľa hodnotenia mamičiek:

Kraj Pôrodnica Hodnotenie
BA Sanatórium KOCH 89,1 %
BB Všeobecná nemocnica Rimavská Sobota* 82,9 %
KE NsP Spišská Nová Ves 91,0 %
NR Nemocnica Topoľčany 88,6 %
PO NsP Sv. Jakuba Bardejov* 89,4 %
TN Nemocnica Partizánske 88,1 %
TT Nemocnica A. Wintera Piešťany *84,1 %**
ZA Univerzitná nemocnica Martin 91, 3 %

Počet zozbieraných dotazníkov neprevyšoval 5 % pôrodov za minulý rok. Do celoslovenského rebríčka boli zahrnuté len pôrodnice s vyšším podielom zodpovedaných dotazníkov, v krajských rebríčkoch sú zahrnuté všetky pôrodnice.

Hodnotenie odborníkov

V hodnotení expertov najlepšie obstáli Fakultná nemocnica v Trenčíne, Univerzitná nemocnica v Martine a prvú trojku uzatvára Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) – Antolská.

Podľa exportov je v Trnavskom kraji najlepšou nemocnicou NsP Dunajská Streda s hodnotením 74,2 %. Spomedzi hodnotených pôrodníc v krajoch jej patrí siedme miesto.

Sprievodca pôrodnicami je internetová aplikácia, v ktorej má každé gynekologicko-pôrodnícke a novorodenecké oddelenie vypracovaný profil na základe nimi poskytnutých údajov. Projekt sa realizuje od roku 2011. Vznikol na základe spolupráce HPI a internetového portálu www.rodinka.sk.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM