Dominika Handzušová Iné športy

Najvýznamnejšie slovenské preteky na 25 m v bazéne: Veľká cena Trnavy sa blíži

Seniorskí slovenskí plavci i juniorskí reprezentanti, pretekári z Čiech, Maďarska a Poľska. Päťsto plavcov zo štyridsiatich klubov sa stretne v Trnave na 41. ročníku plaveckých pretekov.

Ilustračný obrázok k článku Najvýznamnejšie slovenské preteky na 25 m v bazéne: Veľká cena Trnavy sa blíži
Zdroj: Dnes24.sk

Medzinárodné plavecké preteky organizuje Plavecký klub STU Trnava v spolupráci s Materiálovo­technologickou fakultou STU v Trnave. Uskutočnia sa 14. a 15. marca, v sobotu so začiatkom o 9:30 hod. ráno a následne popoludní o 16:00 hod., v nedeľu opäť od 9:30 hod.

Ozdobou by mali byť Slováci

Pretekov sa zúčastňujú slovenskí seniorskí plavci, ktorí sa pripravujú na Majstrovstvá sveta v Rusku. „Náš plavecký míting by mal byť dobrým testom výkonnosti pred vrcholným podujatím tohto roka. V minulosti bolo u nás prekonaných niekoľko národných rekordov,“ hovorí prezidentka klubu Tatiana Bergmannová. Podľa nej by mali byť ozdobou Veľkej ceny Trnavy práve reprezentanti Slovenska.

Predstavia sa tu aj juniorskí reprezentanti, členovia PK STU Trnava: Barbara Bartovičová, Tomáš Púchly, Adam Halas, Natália Macková či Barbora Tomanová. Pripravujú sa na Európske hry v Baku, Majstrovstvá sveta juniorov v Singapure a na Európsky olympijský festival mládeže v Tbilisi.

Prekonajú rekord?

Niekoľko rekordov Veľkej ceny Trnavy bolo stanovených na ostatnom, jubilejnom 40. ročníku. Už od roku 2002 ale odoláva rekord Květoslava Svobodu na 200 metrov prsia, či jeho o rok mladší rekord na 200 metrov voľný spôsob. Stále sa držia aj rekordy Martiny Moravcovej, ktorá zaplávala najrýchlejší čas na 200 metrov voľným spôsobom i v hlavnej disciplíne – motýliku (oba v 2004). O rok skôr stanovila rekord na 100 metrov voľným spôsobom. Pri prekonaní rekordu je pripravená pre pretekárov finančná odmena.

Hlavnou disciplínou pretekov je motýlik na 200 metrov. Plávať sa bude v poobedňajšom sobotnom bloku. Dopoludnia sa bude plávať i mužská disciplína na 200 metrov znakom – Memoriál Jozefa Stanka.

Foto: PK STU Trnava

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM