Správy

Naklonený hradbový múr opravili: Pri obnove použili starú tehlu

Mestské opevnenie pri severovýchodnej veži sa podarilo zachrániť. Sedem metrov dlhá časť bola v havarijnom stave a múr sa nakláňal.

Ilustračný obrázok k článku Naklonený hradbový múr opravili: Pri obnove použili starú tehlu
Zdroj: Mesto Trnava

Mesto Trnava zrekonštruovalo ďalšiu časť mestského opevnenia. Tentoraz išlo o sedemmetrový úsek na križovatke Rybníkovej a Hlbokej pri severovýchodnej nárožnej veži.

Práve pri jej nedávnej rekonštrukcii sa ukázala potreba obnovy úseku po najbližšie rodinné domy opreté o hradbový múr. Ako informovala hovorkyňa mesta Veronika Majtánová, práce sa začali pred rokom v auguste.

Hradbový múr bol v havarijnom stave a nakláňal sa do strany.

„Súčasťou bol aj archeologický prieskum. V časti hradieb bolo okrem statiky potrebné doplniť chýbajúce murivo a maltu. Ako stavebný materiál bola použitá kvalitná stará tehla neznečistená soľami a sadzami a vzdušné hasené vápno. Stavebné práce sa realizovali v súlade s pokynmi Krajského pamiatkového úradu Trnava,“ doplnila.

Prečítajte si tiež

Podľa Zuzany Kyselicovej z odboru investičnej výstavby mestského úradu sa vďaka domurovaniu a položeniu železobetónovej dosky na podlahu ochodze podarilo naklonený múr stabilizovať – ťažisko konštrukcie sa posunulo na opačnú stranu od smeru náklonu.

Obnova tohto úseku mestského opevnenia sa realizovala s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR vo výške 25 000 eur v rámci programu Obnovme si svoj dom, pričom finančnými prostriedkami v hodnote viac ako 21 000 eur prispela samospráva.

Chystáte sa na dovolenku do Talianska, Chorvátska či Egypta? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

S podporou Ministerstva kultúry SR sme obnovili úsek hradieb pri severovýchodnej veži (na križovatke Rybníkovej s...

Posted by Mesto Trnava on Saturday, August 7, 2021
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM