Správy

Námestie SNP vydalo nové tajomstvá: Objavili zaniknutý kostol aj "záchytné" parkovisko

Základy zaniknutého stredovekého kostola s cintorínom i ojedinelý nález renesančného ´záchytného´ parkoviska sú najnovšími poznatkami archeologického výskumu v Trnave v lokalite Námestia SNP.

Ilustračný obrázok k článku Námestie SNP vydalo nové tajomstvá: Objavili zaniknutý kostol aj "záchytné" parkovisko
9
Galéria
Zdroj: TASR/Andrej Galica

Miesto prechádza celkovou obnovou, v jednotlivých jeho úsekoch realizuje výskum katedra klasickej archeológie Filozofickej fakulty Trnavskej univerzity (TU) pod vedením dekana Erika Hrnčiarika.

Zaniknutý kostol

V úvodnej fáze odhalili pozostatky barbakanu – predbránia stredovekých hradieb, ktorým Trnavčania posilnili svoju obranyschopnosť. Za najprekvapivejší objav z námestia možno podľa Hrnčiarika však pokladať základy zaniknutého stredovekého kostola. Keďže lokalita bola v minulom storočí poškodená stavebnou činnosťou, považuje to za malý zázrak.

„Táto stavba bola unikátna najmä situovaním pred hradbami. V stredoveku to bolo veľmi nebezpečné, nechránené miesto a len vo veľmi výnimočných prípadoch si ľudia postavili akúkoľvek architektúru mimo hradieb,“ uviedol.

Vedcom z TU sa dokonca podarilo určiť, komu bol zasvätený. „Nález na základe historických prameňov celkom jednoznačne identifikovať s kostolom sv. Ulricha,“ konštatoval Vladimír Rábik z katedry histórie.

Prečítajte si tiež

Jeho výstavba súvisela s prítomnosťou benediktínskej rehole v meste, ktorá najneskôr od konca 13. storočia mala v správe špitál s kostolom sv. Heleny hneď za hradbami. Tento kostol mal byť pohrebným pre zomretých klientov špitála, čo potvrdili aj následné nálezy kostrových pozostatkov. Oba zanikli na konci stredoveku. O niekoľko storočí tam postavili barbakan.

Unikátny nález

Súbežne s tým sa podaril archeológom ojedinelý nález renesančného ´záchytného´ parkoviska.

„Išlo o drobnými kamienkami vydláždenú plochu širokú od päť metrov a dlhú okolo tridsať metrov. Slúžila na odstavenie vozov a kočov v nočných hodinách, keďže Trnavčania zatvárali Dolnú bránu a do mesta sa po tomto čase nedalo vstúpiť,“ informoval Hrnčiarik. Podľa neho sa na Slovensku a ani v Čechách s podobným nálezom nestretli „Zaujímavé je, že sa na jeho povrchu zachovali vyjazdené koľaje od kolies vozov,“ doplnil.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Archeológovia pri bývalej dolnej bráne
9
Galéria
Zdroj: TASR/Andrej Galica
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM