Erik Bojničan Rôzne

Náš tip na víkend: Výnimočná záhrada v Trnave odhalí svoje tajomstvá

Možno do nej chodíme často, no takáto príležitosť sa len tak nenaskytne. Výnimočná záhrada v našom meste návštevníkom odhalí svoje tajomstvá.

Ilustračný obrázok k článku Náš tip na víkend: Výnimočná záhrada v Trnave odhalí svoje tajomstvá
Zdroj: TASR

Počas nadchádzajúceho víkendu otvorených parkov a záhrad budú v Trnavskom kraji sprístupnené dve výnimočné záhrady, ktoré odhalia svoje tajomstvá. Na návštevníkov je totiž aj s komentovanými prehliadkami pripravená Bývalá botanická záhrada v Trnave a Zámocká záhrada v Hlohovci. K akcii sa pripojí aj Sereď. Ľudia sa tak dozvedia všakovaké zaujímavosti, o ktorých možno ani netušia.

Prechádzka s odborným výkladom

Trnavskú Bývalú botanickú záhradu obnovili zanietenci tesne pred hrozbou jej reálneho zániku. Bola súčasťou areálu už neexistujúcej pedagogickej fakulty. Od roku 2005 ju postupne začali oživovať pracovníci Meteriálovotechno­logickej fakulty Slovenskej technickej univerzity, ktorá v areáli teraz sídli. Vďaka aktivitám dobrovoľníkov a podpore viacerých grantových organizácií sa podarilo záhradu zrevitalizovať a otvoriť pre verejnosť.

V sobotu 11. a v nedeľu 12. júna bude Bývalá botanická záhrada otvorená nonstop, pozornosť návštevníkov chce v tomto roku upriamiť na ovocné stromy ako moruše, dule, hurmikaki či mišpule. Prehliadka s odborným výkladom bude v sobotu o 19. hodine.

Aj v okolitých mestách

O vznik Zámockej záhrady v Hlohovci sa zaslúžil kancelár, gróf Jozef Erdődy koncom 18. storočia, v záhrade sú unikátne terasy, jazierko a platanová lúka, kde niektoré jedince dosahujú vek viac ako 200 rokov a z hľadiska počtu a veku stromov nemá obdobu v stredoeurópskom meradle.

Park je evidovaný ako súčasť národnej kultúrnej pamiatky. Architektonickou zaujímavosťou je altánok prebudovaný z pôvodnej hradnej bašty a obnovené skleníky (pôvodne slúžili na pestovanie exotického ovocia, tzv. „ananásovňa“). V súčasnosti slúži na krátkodobý oddych Hlohovčanov, v parku je náučný chodník s piatimi zastaveniami. Historický zámocký park a záhradu v Hlohovci si budú môcť záujemcovia prezrieť s odborným výkladom v nedeľu 12. júna o 10. a 15. hodine.

K podujatiu otvorených parkov a záhrad sa pripojí aj Sereď, ale už v piatok 10. júna. Otvorená bude Fándlyho fara – Mestské múzeum, kde bola v roku 2006 vysadená „Fándlyho“ nekvitnúca jabloň, ktorá nemá korunné lupienky. Je prírodným kultúrnym dedičstvom Slovákov a pripomienkou prírodovednej činnosti farára a spisovateľa Juraja Fándlyho.

Pripravené sú lektorované prehliadky záhrady a Fándlyho čitáreň a bylinkáreň – čítanie úryvkov z diel Fándlyho, rozprávanie o bylinkách, spojené s ukážkami. Informovala o tom webová stránka podujatia.

Môže vás zaujímať:

Novinka v Trnave: Bezdomovci budú umývať autobusové zastávky

Zaujímavá výstava pod holým nebom: Trnavské korzo pred radnicou zaplavia slovenské hrady a zámky

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM