Správy

Návrat pred rok 1989? Trnavské univerzity odmietajú politiku v riadení vysokých škôl!

Obe trnavské univerzity vo svojich vyhláseniach ostro kritizujú novelu zákona o vysokých školách. Akademici sú pripravení opäť obhájiť výdobytok Novembra '89.

Ilustračný obrázok k článku Návrat pred rok 1989? Trnavské univerzity odmietajú politiku v riadení vysokých škôl!
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Orgány akademickej samosprávy oboch univerzít v Trnave Trnavskej univerzity (TU) a Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) vydali vyhlásenia, v ktorých vyjadrili nesúhlas s pripravovanou novelou zákona o vysokých školách (VŠ).

„Predsedníctvo Akademického senátu (PAS) Trnavskej univerzity zásadne nesúhlasí s medializovanými cieľmi pripravovanej novely, pretože obmedzenie právomocí akademickej samosprávy nemá a v žiadnom prípade nemôže mať vplyv na zlepšenie kvality vysokého školstva, ktoré je postavené na pilieroch akademickej slobody a autonómie,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Charakter súčasného zákona podľa neho odráža ideály a ciele slobodnej verejnosti a odkazu Novembra '89.

Ako uvádza PAS, v súčasnosti badať tendencie, ktoré agresívne popierajú kľúčový charakter školstva po roku 1989. „Akademická obec už viackrát v minulosti pomohla obhájiť výdobytok Novembra '89 a je na to pripravená aj v súčasnosti. Uprednostňuje však tvorivý dialóg, ktorého zmyslom bude skutočné zvýšenie kvality vysokoškolského vzdelávania na Slovensku, a nie zmena jeho podstaty,“ vyjadrilo sa PAS TU.

Finančná likvidácia?

AS Univerzity sv. Cyrila a Metoda, jej vedenie a vedenia fakúlt rovnako „kategoricky odmietajú súčasné kroky Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR“. Uvádzajú, že ministerstvo pod pláštikom reformy vysokého školstva, zvýšenia jeho kvality a efektivity pripravuje finančnú likvidáciu univerzitného vzdelávania a súčasne s tým aj faktické zoštátnenie VŠ a zlikvidovanie ich akademickej samosprávy.

Ministerstvo touto novelou získa podľa vyhlásenia politický vplyv v rozhodovacích a riadiacich mechanizmoch vysokých škôl, čím vracia stav vzťahu štátu a VŠ pred rok 1989.

Žiadajú dialóg

Vyzývajú ministerstvo, aby návrh a podobné jeho varianty stiahlo z procesu pripomienkového konania a pristúpilo k dialógu s reprezentáci­ami VŠ.

„Odmietame, aby sa pod pláštikom reformy VŠ riešili zástupné a nepodstatné témy, sme jednoznačne proti tomu, aby politici vstupovali do riadenia VŠ,“ napísali predstavitelia UCM.

Obe univerzity v Trnave zároveň podporili vyhláseniami stanovisko Prezídia Slovenskej rektorskej konferencie a uznesenie Rady vysokých škôl SR.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM