Rastislav Búgel Samospráva

Navrhnúť výnimočných Trnavčanov na ocenenia mesta môžete aj vy: Urobiť sa tak dá do konca roka

Rozhodnúť môžete aj vy! Trnavská radnica aj v tomto roku vyzýva obyvateľov, aby podali návrhy na udelenie ocenení mesta Trnava významným rodákom.

Ilustračný obrázok k článku Navrhnúť výnimočných Trnavčanov na ocenenia mesta môžete aj vy: Urobiť sa tak dá do konca roka
Zdroj: Dnes24.sk

Magistrát pokračuje v tradícii vyjadrovania vďaky a úcty prostredníctvom Ceny mesta Trnava, čestného občianstva alebo umiestnenia pamätnej tabule, busty či pomníka tým, ktorí sa významným spôsobom zaslúžili o rozvoj a jeho dobré meno. I tým, ktorí propagovali Trnavu v zahraničí, obohatili priateľstvo medzi národmi a partnerskými mestami i ľudské poznanie vynikajúcimi tvorivými výkonmi.

Tlačivá na webe

Návrhy jednotlivcov alebo zoskupení možno doručiť na mestský úrad do konca tohto roka, tlačivá sú k dispozícii na webovej stránke mesta. Ocenených vyberá spomedzi návrhov na to určená komisia, vybraných nominantov schváli mestské zastupiteľstvo. Ocenenia odovzdáva primátor Trnavy vždy v prvú marcovú nedeľu na slávnostnom zasadnutí poslaneckého zboru.

Vymenovali čestných občanov

Čestnými občanmi Trnavy sa za rok 2014 stali futbalista Jozef Adamec, prvý ponovembrový primátor Imrich Borbély a stomatochirurg Eugen Kurilla in memoriam. Toto ocenenie v predchádzajúcom období získali aj trnavskí rodáci – režisér Jozef Režucha, herec Martin Gregor, operná speváčka Elena Kittnarová, sochár William Schiffer, divadelný historik Ladislav Čavojský, tiež výtvarník Oskár Čepan, maliar a kňaz Teodor Tekel, futbalový tréner Anton Malatinský, Alfréd Wetzler a Rudolf Vrba – utečenci z koncentračného tábora v Osvienčime a autori medzinárodne známeho svedectva o zverstvách na väzňoch počas 2. svetovej vojny, takisto arcibiskupi Ján Sokol, Róbert Bezák i Stanislav Zvolenský. Držiteľmi Ceny mesta Trnava sú aj operná speváčka Mária Kišoňová-Hubová, maliar Joseph Jurča, sochár Miloš Balgavý st., básnik Viliam Turčány či skladateľ Ladislav Burlas. Uznanie dostali i ďalšie známe Trnavčanky – herečka Soňa Valentová a speváčka Eva Kostolányiová. Výnimočné ocenenie má skladateľ Mikuláš Schneider Trnavský, ktorý sa stal Trnavčanom 20. storočia, ako aj zakladateľ slovenského moderného sochárstva Ján Koniarek.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM