Rastislav Búgel Kultúra

Nazrite do vynoveného interiéru: Prichádza znovuotvorenie Synagógy!

Pri príležitosti znovuotvorenia Synagógy - Centra súčasného umenia pripravila Galéria Jána Koniarka (GJK) v Trnave na štvrtok 28. januára podujatie Večer otvorených dverí.

Ilustračný obrázok k článku Nazrite do vynoveného interiéru: Prichádza znovuotvorenie Synagógy!
Zdroj: TASR

Od 17. hodiny si budú môcť návštevníci prezrieť vynovený interiér i exteriér synagógy a o 19. hodine sa bude konať koncert Pressburger Klezmer Band. Vstup je voľný.

Rekonštrukcia synagógy trvala osem mesiacov, Trnavský samosprávny kraj, ktorý je zriaďovateľom GJK, na ňu získal prostriedky z európskych fondov a štátneho rozpočtu vo výške 778 311 eur. Synagóga z roku 1891 je ojedinelým príkladom historizujúcej architektúry židovskej kultúry na Slovensku. Novú podobu dostala fasáda, okolie objektu, vonkajšie schodisko, vybudovaný bol efektívnejší a ekologickejší vykurovací systém a výťah pre imobilných návštevníkov.

Snahou reštaurátorov pod vedením Ladislava Pavlovského nebolo, ako uviedla hovorkyňa galérie Zuzana Dohnalová, vrátiť budovu do pôvodného stavu, ale zakonzervovať jej súčasný stav a čiastočne reflektovať jej genézu prostredníctvom viditeľných sond. Zakonzervované sú aj interiérové maľby, čím sa sčasti rešpektovali potreby výtvarníckej obce, pretože priestor bude naďalej slúžiť predovšetkým na prezentáciu výtvarného umenia.

„Synagóga bude slúžiť verejnosti už nepretržite – celoročne, a to od februára 2016. Prvú výstavu sprístupníme 18. februára, predstaví japonského vizuálneho umelca Tetsa Ohnariho,“ informovala Dohnalová. Návštevníci budú mať po otvorení príležitosť vychutnať si i porovnávať dve zrekonštruované trnavské synagógy, pretože ďalšia, ortodoxná, je od galerijnej vzdialená len niekoľko desiatok metrov a zrekonštruovaná do svojej pôvodnej podoby. V súčasnosti slúži ako kaviareň.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM