Správy

Nemocnica s úspechom: Získala už tretiu medailu za liečbu cievnej mozgovej príhody

Komplexné cerebrovaskulárne pracovisko (KCP) Fakultnej nemocnice (FN) Trnava získalo v poradí už tretiu zlatú medailu ocenenia ESO Angels.

Ilustračný obrázok k článku Nemocnica s úspechom: Získala už tretiu medailu za liečbu cievnej mozgovej príhody
Zdroj: TASR

Celosvetová iniciatíva pod záštitou European Stroke Organisation oceňuje pracoviská, ktoré sa zameriavajú na liečbu cievnych mozgových príhod. Ako informoval referent FN pre vzťahy s verejnosťou Matej Martovič, v súčasnosti je rozšírená v 95 krajinách s viac než 3300 spolupra­cujúcimi nemocnicami.

Pacienti z celého západného Slovenska

Pracovisko vo FN Trnava poskytuje komplexnú špecializovanú starostlivosť pacientom s cievnou mozgovou príhodou, jeho súčasťou sú neurologické oddelenie a rádiologická klinika. Patrí medzi najväčšie v rámci Slovenska s najvyšším počtom pacientov.

„Ročne ich prijme približne 900, za rok 2018 vykonalo približne 200 mechanických odstránení mozgovej krvnej zrazeniny,“ uviedol Martovič. V Trnave pritom hospitalizujú pacientov zo všetkých regiónov západného Slovenska.

Rozhoduje čas

Pri mozgovej príhode je, ako doplnil primár neurologického oddelenia Georgi Krastev, rozhodujúci čas začatia liečby. „V KCP dokážeme identifikovať a selektovať pacientov aj v dlhom časovom okne (24 hodín), u ktorých hyperakútna liečba dokáže zvrátiť ich nepriaznivú prognózu,“ uviedol.

Cieľom cien ESO Angels Awards je uznať a oceniť tímy a osoby, ktoré sú odhodlané zvýšiť kvalitu procesov pri cievnej mozgovej príhode a vybudovať kultúru kontinuálneho monitorovania. Nemocnice môžu podľa Martoviča získať ocenenia, ak kontinuálne zaznamenávajú svoje údaje do národných a medzinárodných registrov a spĺňajú kritériá kvality ESO.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Trnavy a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM