Dominika Handzušová Rôzne

Nestihli ste Dni otvorených dverí gymnázií? TAKTO prebiehali na Športovom a BESSTe

Chemické pokusy, zábavná pravdepodobnosť, anglická gramatika a konverzácia, či prehliadka priestorov školy. Pozrite si ako sa žiakom základných škôl predstavili trnavské gymnáziá.

Ilustračný obrázok k článku Nestihli ste Dni otvorených dverí gymnázií? TAKTO prebiehali na Športovom a BESSTe
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Stredné školy v týchto dňoch otvárajú svoje dvere pre deviatakov a ich rodičov. Môžu sa tak dozvedieť viac o prostredí a zameraní a lepšie sa rozhodnúť, kam si podajú prihlášku. Ako to vyzeralo na Športovom či Bilingválnom gymnáziu?

Zábavná chémia

Po úvodných prezentáciách, ktoré predstavili školu vo všeobecnosti, sa žiaci rozdelili do skupín a prehliadli si učebne a dozvedeli sa niečo o tom, ako prebiehajú hodiny na jednotlivých predmetoch. Obe gymnáziá si pripravili aj ukážku chemických pokusov. Dokázali tak, že aj chémia, ktorá je vo všeobecnosti považovaná za náročnú a nudnú, môže byť zábavná.

Študenti na Športovom ukázali, čím vlastne menia farby ohňostroje a ako spolu reagujú kyseliny a zásady. Pokusom tiež vysvetlili čo je nezdravé na obľúbenom nealkoholickom nápoji. Študentka gymnázia BESST počas svojej prezentácie ukázala video s chemickým pokusom, ktorý prebiehal počas halloweenskeho dňa.

Očami žiakov

O hodinách tak nehovorili len učitelia, ale svoju školu predstavili vlastní študenti. Športovci objasnili, čím je pre nich štúdium na Gymnáziu Jozefa Herdu výhodné. Nezabudli na to, že nie je len pre športovcov. Prváci bilingválnej školy prezentáciami predstavili zaujímavosti zo svojho života a života novovzniknutého gymnázia.

Na hodinách si stredoškolské vyučovanie mohli na vlastnej koži vyskúšať aj všetci návštevníci Dňa otvorených dverí. Matematika ukázala princíp pravdepodobnosti na Galtonovej doske. BESST zasa predviedol, čomu sa venuje najviac. Žiaci si na gramatike a konverzácii overili svoje schopnosti komunikácie s americkým lektorom.

Šité na mieru

Na Športovom gymnáziu sa medzi návštevníkmi ukázali najmä mladí trnavskí športovci. Zvyčajne je pre nich pri rozhodovaní táto škola prvou voľbou. „Chodia sem starší spoluhráči, majú špeciálny rozvrh, takže stíhajú tréningy, zápasy aj školu. Vidím na nich, ako to zvládajú, určite sa budem snažiť sa sem dostať aj ja,“ prezradil jeden z hokejistov, ktorý sa sem prišiel pozrieť aj so spoluhráčmi a rodičmi.

Dobré referencie na anglickú školu dostali žiaci zo základky na Bottovej od svojho kamaráta. „Chodí sem jeden bývalý žiak od nás, aj keď teraz tu nie je, lebo je chorý. Chválil si školu, tak sme sa chceli pozrieť ako to tu chodí. Trochu sa bojím, či by som vedel toľko hovoriť po anglicky, ale ešte si prejdeme testy a uvidím, možno to skúsim,“ zreferoval nám aj za kamarátov jeden z ôsmich spolužiakov.

Väčšina žiakov bilingválneho gymnázia tu študuje, pretože v budúcnosti chcú ísť do zahraničia. „Som na tejto škole kvôli Cambridge Diplomu, ktorý mi umožní postup do hocijakej univerzity,“ priznala Yana. Do Anglicka sa po škole chcú dostať Kaťa či Rebeka: „Mojim snom je dostať sa na univerzitu vo Veľkej Británii a stať sa vedkyňou.“

Ako to na Dni otvorených dverí vyzeralo si môžete pozrieť v priloženej galérii. Napríklad aj ako vyzerá 250 kusov slovenských tisíckorunáčok po ich likvidácii.

DOD: BESST a Športové gymnázium
22
Galéria
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM