Správy

Neuveriteľný úspech! Trnavský slad získal chránené označenie pôvodu

Slovensko sa vďaka zisku chráneného zemepisného označenia (CHZO) „Trnavský slad“ zaradilo na špicu Európskej únie.

Ilustračný obrázok k článku Neuveriteľný úspech! Trnavský slad získal chránené označenie pôvodu
Zdroj: Pexels.com

Ako jediná krajina v EÚ disponuje dvomi chránenými označeniami sladu, čím potvrdzuje svoju pozíciu medzi najväčšími exportérmi tejto komodity. Proces získania prestížnej značky trval viac ako štyri roky a iniciovala ho trnavská sladovňa Lycos Malt v spolupráci s odborníkmi a Úradom priemyselného vlastníctva SR.

História a kvalita

„Bol to dlhý a náročný proces, ale sme hrdí, že sme ho doviedli až do úspešného konca. História a kvalita sladu z Trnavskej tabule je taká silná a dlhá, že by bolo neospravedlniteľné, ak by sme sa do toho nepustili. Kvalita trnavského sladu vychádza nielen z pôdno-klimatických podmienok, ale stoja za ňou najmä ľudia, ktorí tu stáročia pestovali a šľachtili jačmeň sladovníckej kvality a spracovávali ho na slad,“ uviedol Juraj Krajčovič z Lycos Malt.

Predseda Úradu priemyselného vlastníctva (ÚPV) Pavol Gregorčok pripomenul, že „Slovensko je jedinou krajinou v Európskej únii, ktorá disponuje dvomi chránenými zemepisnými označeniami sladu. Celkovo máme 11 Zemepisných chránených označení, medzi ktoré patria napríklad oravské korbáčiky, liptovské droby či levický slad.“ V procese registrácie sú aktuálne ďalšie tri produkty – Muránske buchty, Brhlovské podlievané buchty a Liptovské šialence.

Stovky tisíc ton

Slad je najvýznamnejšou exportnou komoditou po prvom spracovaní v krajine. Ročne slovenské sladovne vyrobia okolo 280 000 ton sladu, pričom spotrebujú viac ako 370 000 ton sladovníckeho jačmeňa od vyše 500 poľnohospo­dárov. Hodnota exportu sladu dosahuje 130 miliónov eur ročne. „Ziskom CHZO pre Trnavský slad úspechy a význam slovenského sladovníctva posúvame ešte ďalej,“ zdôraznil Vladimír Machalík, výkonný riaditeľ Združenia výrobcov piva a sladu.

Trnavský slad je jačmenný slad svetlého plzenského typu, určený najmä na výrobu piva. Vyrába sa z certifikovaných odrôd dvojradového jačmeňa pestovaného na Trnavskej tabuli, kde špecifické pôdno-klimatické podmienky zaručujú vysokú kvalitu. Zrná dosahujú dĺžku 8–10 mm, šírku 3–4 mm a hrúbku 3–4 mm, obsahujú 64–66 % škrobu a extraktívnosť sladu často presahuje 83 %.

Tradícia sladovníctva v Trnave siaha do roku 1395. „Prvé odkazy na sladovňu v Trnave sa datujú do roku 1395, kedy bola jedna z piatich mestských brán pomenovaná ‚Sladovnícka brána‘. Celkovo bolo v Trnave až päť sladovní,“ pripomenul historik Juraj Čajko.

Slovenské združenie výrobcov piva a sladu združuje producentov, ktorí pokrývajú 96 % trhu so slovenským pivom a 98 % trhu so slovenským sladom. Jeho cieľom je podporovať štvrtý najväčší sektor slovenského potravinárstva a posilňovať exportné úspechy krajiny.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: SITA
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM