Monika Hanigovská Rôzne

Nevzhľadné plochy dostanú v Trnave novú tvár: Do parády si ich vezme umenie ulice

Niektoré nevzhľadné plochy v Trnave sa zmenia. Do parády si ich totiž vezmú street art a grafiti umelci.

Ilustračný obrázok k článku Nevzhľadné plochy dostanú v Trnave novú tvár: Do parády si ich vezme umenie ulice
Zdroj: Pavel Albert

Pilotný ročník Participatívneho rozpočtu v Trnave prinesie obyvateľom aj skrášlenie niekoľkých nevzhľadných plôch. Mesto vytvorí priestor pre street art a grafiti, ktoré budú realizované na niektorých vybraných uliciach.

Všetkých pätnásť

Mesto Trnava na základe podpory občanov vybralo projekty pilotného ročníka „PR pre Trnavu“. Následne sa v mestskom zastupiteľstve presadilo zvýšenie pôvodnej čiastky 20 000 eur a to na ďalších 19 500 eur. Mesto týmto navýšením dosiahlo zrealizovatelnosť všetkých pätnástich projektových návrhov.

V priebehu septembra sa majú zrealizovať tri projekty Participatívneho rozpočtu pre Trnavu – vyznačenie značiek na cyklochodníku popri Trstínskej ceste, Tančiareň pre seniorov a využitie betónových plôch pre street art a grafiti.

Výtvarné umenie ulice

Práve posledný spomínaný projekt sa má postarať o skrášlenie nevzhľadných plôch zaujímavými dielami. Vybrané lokality na Hospodárskej ulici, Andreja Kubinu a Kalinčiakovej ulici sa stanú priestorom pre umelecké stvárnenie formou street art a grafiti. „Mesto vyčlení plochy na svojich vybraných budovách pre veľkoplošné umelecké diela,“ povedal pre spravodajský portál Trnava 24 primátor Trnavy, Peter Bročka.

„Ide o výtvarné umenie ulice. Mesto takýmto spôsobom reaguje na podnet umeleckej komunity a poskytne plochy, ktoré budú legálne prístupné pre verejnosť, zaoberajúcu sa touto formou umenia počas celého roka. Cieľom je dosiahnuť estetickejšie, kvalitnejšie a efektívnejšie pomaľovanie stien, ktoré už dávno tieto znaky nevykazujú, a zároveň eliminácia protiprávneho konania osôb venujúcich sa takejto forme umenia,“ prezradila vedúca Kancelárie primátora, Marta Jašureková.

Radnica si podľa vlastných slov prizvala skúsených street art a grafiti umelcov. Tí by mali skrášliť už 24. a 25. septembra nepekné plochy panelov na bývalých detských ihriskách. „Vzhľadom na rôznorodosť a farebnosť malieb budú tvoriť vizuálny vzhľad priestoru a meniť ho,“ doplnila Jašureková. V prípade dobrého počasia bude práca naplánovaná v ranných hodinách.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM