Dominika Handzušová Kultúra

Noc múzeí a galérií aj na Červenom Kameni: Čo priblíži špeciálna prehliadka hradu?

Červený Kameň si opäť budete môcť vychutnať v nevšednej večernej atmosfére. Pozrite sa, akú prehliadku si na Noc múzeí a galérií na hrade pre vás pripravili.

Ilustračný obrázok k článku Noc múzeí a galérií aj na Červenom Kameni: Čo priblíži špeciálna prehliadka hradu?
Zdroj: Dnes24.sk

V sobotu 16. mája môžete opäť zažiť nevšednú atmosféru hradu Červený Kameň počas podujatia Noc múzeí a galérií. Brány múzeum otvorí pre verejnosť v špeciálnom čase od 19:00 hod. do 22:00 hod.

Témou podujatia budú málo známe osudy posledných majiteľov hradu a ich šľachtického sídla v období končiacej druhej svetovej vojny. Slovenské národné múzeumm – Múzeum Červený Kameň zámerne zvolilo túto tému pri príležitosti 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny.

Poslední Pálfiovci a koniec druhej svetovej vojny

„Počas podujatia Noc múzeí a galérií sa na prednáškach odborných pracovníkov múzea dozviete, ako koniec druhej svetovej vojny ovplyvnil malokarpatský región, život posledných majiteľov hradu a čo sa dialo s hradom po ich odchode do zahraničia,“ informoval kultúrno-propagačný manažér múzea Ľuboš Haršány.

Návštevníkom hradu Červený Kameň bude podľa neho umožnené poprechádzať sa po interiéroch hradu zariadených dobovým nábytkom a bytovými doplnkami bez sprievodcu. „Sami si budú môcť zvoliť tempo prehliadky hradného paláca a zamerať svoju pozornosť na predmety, ktoré ich zaujmú. Súčasťou prehliadky hradných interiérov bude vedomostný kvíz určený nielen pre detského návštevníka,“ dodal Haršány.

Ďalšie lákadlá

Voľne prístupné bude i hradné podzemie. „Návštevníkom sa tak naskytne výnimočná možnosť prejsť si najväčšie pivnice v strednej Európe podľa vlastnej vôle,“ uzavrel manažér. Počas večera budú tiež sprístupnené dve výstavy. Na prízemí severnej bašty hradu to je výstava fotografií Vojna sa skončila! a na jej schodisku výstava fotografií Obnovené dedičstvo.

Noc múzeí a galérií na Červenom Kameni
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM