Júlia Vargová Kultúra Správy

Nový festival v Trnave: Fanúšikovia seriálov si prídu na svoje

Jediný festival na Slovensku zameraný na seriálovú tvorbu odštartuje svoj prvý ročník už koncom marca.

Ilustračný obrázok k článku Nový festival v Trnave: Fanúšikovia seriálov si prídu na svoje
Zdroj: TASR

Pilot prináša presne to, čo na Slovensku chýbalo. K hudobným a filmovým festivalom, ktoré sa v súčasnosti tešia veľkej obľube, pribudne nový festival seriálov. Na Slovensku ide o jediné audiovizuálne podujatie svojho druhu. Pre návštevníkov je pripravená prehliadka modernej seriálovej tvorby. Priblíži trendy a fenomény v európskej, ale aj svetovej produkcii a distribúcii.

Podľa informácií na webe mesta Trnava sa organizátori rozhodli festival umiestniť do výnimočných priestorov Malého Berlína na Nádvorí, ktoré sú situované v centre Trnavy. Prvý ročník podujatia otvorí svoje brány pre fanúšikov a tvorcov seriálov 29. a 30. marca 2019.

Záujem divákov o seriály je čoraz vyšší čo odráža aj nárast seriálovej tvorby. Nejedná sa pritom len o svetové seriály z produkcie Netflixu či HBO. Tento druh produkcie sa rozmohol i v našich končinách.

„Mali sme pocit, že seriál, najmä ten slovenský, je u nás prehliadaný,“ objasňuje vznik festivalu jeho zakladateľka Ivana Sujová na stránke mesta. „Rozhodli sme sa teda založiť festival, ktorý pomôže divákom zorientovať sa vo svetovej seriálovej tvorbe a zároveň bude slúžiť aj našim tvorcom,“ dodáva.

Podľa informácií z radnice sa program prehliadky snaží o zaradenie slovenskej seriálovej produkcie do širšieho kontextu. V rámci festivalu budú premietané okrem slovenských seriálov i ukážky seriálov z produkcie HBO či Českej televízie.

Festival je určený všetkým priaznivcom seriálov, plánuje však aj program pre slovenských profesionálov. Súčasťou platformy určenej pre tvorcov budú prednášky, ale aj reflexia slovenskej seriálovej tvorby, ktorá sa udeje pod záštitou autorskej spoločnosti LITA. Udelená bude i cena odbornej kritiky za výnimočný slovenský seriálový počin uplynulého roka.

Foto: ilustračné

Zdroj: trnava.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM