Rôzne

Nultý ročník Kam na strednú pomôže žiakom: Navštívi regióny Trnavského kraja

Kraj pripravil pre žiakov základných škôl projekt Kam na strednú. Je určený pre štyridsať škôl z regiónu Trnava, Hlohovec a Piešťany.

Ilustračný obrázok k článku Nultý ročník Kam na strednú pomôže žiakom: Navštívi regióny Trnavského kraja
Zdroj: TASR

Nultý ročník podujatia pre končiacich žiakov základných škôl Kam na strednú pripravil v stredu Trnavský samosprávny kraj (TTSK). Štyridsať škôl predovšetkým z regiónu Trnava, Hlohovec a Piešťany sa predstavilo potenciálnym študentom v Mestskej športovej hale.

Cieľom je žiakom predostrieť paletu odborov, z ktorých si môžu vybrať pre svoje budúce štúdium a zároveň posilniť úlohu a postavenie škôl v TTSK pri ich konečnom rozhodovaní, kam budú smerovať ich ďalšie kroky.

Chcú sa čo najviac priblížiť

„Pre nás je dôležité priblížiť sa čo najviac žiakom v jednotlivých častiach kraja, preto okrem Trnavy sa akcia zopakuje aj v regióne Senice a Skalice, a tiež Dunajskej Stredy a Galanty, kde sa zostava doplní o tamojšie školy,“ povedal na otvorení predseda TTSK Jozef Viskupič.

Akcia vznikla v spolupráci s Národným kariérnym centrom a Štátnym inštitútom odborného vzdelávania, okrem štyroch desiatok odborných škôl a gymnázií sa na nej predstavili tiež firmy, ktoré vstúpili, alebo chcú vstúpiť do duálneho vzdelávania stredoškolákov. Podľa Viskupiča až 34 škôl v TTSK má potenciál otvoriť duálne vzdelávanie a kraj na tom postupne pracuje.

O mnohých odboroch žiaci dovtedy nevedeli

Samotní študenti škôl sa v Trnave predstavili svojimi odbornosťami, hotelové akadémie napríklad ukážkami gastronómie, ďalšie školy mali pripravené kaderníčky či manikérky, technické zaujali výrobkami a programami, ktoré žiaci vyrobili.

„Už pri prvých rozhovoroch so žiakmi základných škôl sme zistili, že o mnohých odboroch, ktoré sa na našich školách otvárajú, ani netušili,“ podotkol Viskupič s tým, že na budúci rok by chceli ponuku rozšíriť aj o súkromné a cirkevné stredné školy na území kraja.

Organizátori oslovili všetky obce so základnými školami v širokom okolí, očakáva sa celodenná návštevnosť najmenej tisíc ľudí. Prizvali aj kariérnych poradcov a trénerov zo Združenia pre rozvoj kariérneho poradenstva a rozvoja kariéry.

„Podujatie potrvá až do 19. hodiny, aby mohli prísť aj rodičia a zoznámiť sa s ponukou našich škôl,“ dodal Viskupič.

Podľa neho je dôležité, aby verejnosť poznala ponuku škôl, nakoľko aj v tejto oblasti vládne konkurencia a „preťahovanie“ žiakov z kraja do kraja. „Želáme si, aby naši žiaci našli uplatnenie v našich školách,“ dodal.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM