Júlia Vargová Rôzne

Obec neďaleko od Trnavy láka na niekoľko unikátov: Toto je 7 divov Dolnej Krupej

Sedem divov starovekého sveta či nových sedem divov sveta je zoznam jedinečných objektov svojej doby. Sedem zaujímavostí však nájdeme aj v Dolnej Krupej.

Ilustračný obrázok k článku Obec neďaleko od Trnavy láka na niekoľko unikátov: Toto je 7 divov Dolnej Krupej
9
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

„Pri vyslovení slovného spojenia sedem divov zrejme každého najskôr napadne paralela so siedmimi divmi sveta,“ vysvetľuje obec na svojej stránke a dodáva, že aj Dolná Krupá má v tomto smere čo ponúknuť.

„Už od roku 2003 sa začalo používať označenie divy aj pre architektonicky cenné historické pamiatky a unikátne výtvory umu a ľudských rúk v našej obci,“ dodáva.

Sedem divov Dolnej Krupej je opradených príbehmi a legandami. Niektoré majú veľkú hodnotu a sú súčasťou kultúrneho dedičstva našej krajiny, iné sa žiaľ nezachovali.

„Všetky vznikli zásluhou mecenášstva šľachtických rodín, ktoré vlastnili miestny kaštieľ – Brunsvikovcov a Chotekovcov. Oba rody výraznou mierou ovplyvňovali život v obci prakticky celé dve storočia,“ ozrejmuje obec Dolná Krupá.

Kaštieľ s areálom

Priekopnícke dielo klasicistickej architektúry na Slovensku je srdcom obce Dolná Krupá. Dnes je sídlom Slovenského národného múzea – Hudobného múzea.

Park pri Kaštieli

Je ukážkov realizácie ideálnej krajiny podľa anglického vzoru. Vytváral jeden z najkrajších krajinársko-architektonických celkov v Uhorsku. Je v ňom viacero cudzokrajných i domácich drevín, raritou je obrovský exemplár sekvojovca mamutieho.

Ružová záhrada

Bola prvou a najväčšou ružovou záhradou na Slovensku. Dodnes sa žiaľ vo svojej plnej kráse nezachovala. „Vďaka ružiam grófky Chotekovej poznali panstvo Dolná Krupá po celom svete. Ružová grófka, ako ju prezývali, pestovala vo svojom rozáriu viac než 6 000 koreňov ruží, vlastnila kompletnú zbierku Severokrajných ruží a svoje ruže exportovala do celej Európy, USA a Kanady,“ ozrejmuje Trnava Tourism na svojom webe a dodáva, že na jej počesť sa areál kaštieľa rok čo rok stáva dejiskom Slávnosti ruží.

Kostol sv. Ondreja

Predstavuje významnú pamiatku sakrálnej architektúry zo začiatku 19. storočia. Vyrástol na mieste staršieho gotického kostola. Pod oratóriom sa nachádza rodinná hrobka Brunsvikovcov.

Mauzóleum Chotekovcov

Je zhmotnený dôkazom lásky a manželskej oddanosti. „Mauzóleum Chotekovcov dokončili v roku 1895 na objednávku majiteľa kaštieľa Rudolfa Choteka, ktorý doň dal pochovať svoju mladú dcéru i manželku,“ uvádza obec na svojej stránke. Je v ňom pochovaná i posledná príslušníčka rodiny, Mária Henrieta Choteková, ružová grófka.

Kaštieľske divadlo

Podobné šľachtické divadlá boli informácií z obecného webu na Slovensku postavené iba dve, pričom ďalšie sa dodnes zachovalo v Hlohovci. „Malo celkom nezvyčajný tvar s pôdorysom pripomínajúcim korytnačky, z ktorých panciera sa voľakedy zhotovovali lýry. Práve na jeho pódiu mohol počas svojich návštev koncertovať i Ludwig van Beethoven,“ uvádza obec Dolná Krupá. Krupanský kaštieľ sa stal obľúbeným miestom pobytu tohto klavírneho virtuóza a majstra improvizácie. Divadlo bolo nanešťastie zbúrané v roku 1937.

Umelý kopec

Je unikátnym príkladom krajinnej architektúry. Kaštieľsky park dal radikálne upraviť gróf Jozef Brunsvik. Umelý kopec bol pôvodne koncipovaný ako najvyššie miesto v strede vinice. Pribudli aj umelé jazerá, pahorky, sad, lúky… Na pohľad ideálna krajina je teda dielom šikovných architektov.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM