Monika Hanigovská Kultúra

Obľúbený Trnavský rínek je späť: Bohatý program a dobroty od výmyslu sveta

Tradičný Trnavský rínek sa opäť rozprestrie na Kapitulskej a Mikulášskom námestí. Počas dňa prinesie množstvo lákavých aktivít. Prinášame vám kompletný program.

Ilustračný obrázok k článku Obľúbený Trnavský rínek je späť: Bohatý program a dobroty od výmyslu sveta
44
Galéria
Zdroj: Kamarian Photography

V týchto dňoch podľa slov organizátorov vrcholia prípravy na obľúbený tamojší mestský trh. Zisťovali sme však od nich konkrétne, na čo všetko sa môžu návštevníci tešiť počas Trnavského rínku.

V poradí už 6. ročník tohto podujatia prinesie návštevníkom skutočne pestrý program. Ten odštartuje v sobotu, 12. mája od 09.00 do 17.00 hod. na Kapitulskej ulici a Mikulášskom námestí.

V celkovej histórii tamojšieho podujatia sa predstaví najviac predajcov. Na podujatí odštartuje hudobný program, divadlo, aktivity pre deti, komentovaná prehliadka, či workshopy. Bohatý program doplnilo aj Západoslovenské múzeum.

Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Aj prvorepubliková hudba a vstupy

Podľa slov organizátorov akcie, návštevníkov čaká pestrý program počas celého dňa. „Deti potešia bábkové divadielka, rôzne kreatívne dielne v parku, či maľovanie na tvár. Väčší návštevníci a návštevníčky rínku zas „pookrejú“ pri príjemnej jazzovej a prvorepublikovej hudbe, či rezkých cigánskych rytmoch. Veríme, že to všetko dotvorí príjemnú atmosféru Trnavského rínku,“ informujú organizátori.

Do projektu sa zapojilo aj Západoslovenské múzeum v Trnave. Návštevníci sa môžu tešiť na komentovane vstupy. „Západoslovenské múzeum pripravilo počas Trnavského rínku voľné komentované vstupy so sprievodcom o 14.00 hod do Domu hudby Mikuláša Sch. Trnavského a o 15.00 hod. do Múzea knižnej kultúry. O 13.00 hod. prevedie návštevníkov starou Trnavou Emília Valachovičová, jej komentovaná prehliadka bude venovaná Alfrédovi Wetzlerovi,“ informuje Matúš Hlinčík.

Dobroty od výmyslu sveta

Ako hovorí jedna z organizátoriek trhu Júlia Č. Oravcová, návštevníci sa môžu tešiť aj na 120 predajcov – zatiaľ najviac za celú históriu rínku. „Hlavná časť gastro zóny spolu so sedením bude situovaná na Mikulášskom námestí a v hornej časti Kapitulskej ulice. Veríme, že si vyberie každý. Pri výbere gastropredajcov sme mysleli aj na vegetariánov, celiatikov či vegánov. Na námestí vás budú lákať parené buchty, chuťovo vyvážené hot-dogy, makové šúlance, poctivé piešťanské oblátky, remeselné pivá, lokálne vína, jablčné mušty a skvelé koláče. Spomedzi predajcov tovaru sa môžete tešiť na mnoho nových značiek, ktoré na Trnavskom rínku ešte nepredávali. Samozrejme sa však objavia aj známe mená, ktoré sú už u pravidelných návštevníkov nášho trhu obľúbené.“

Podporí sa dobrá vec

Jedným z cieľov Trnavského rínku je i podpora miestnych aktívnych neziskových organizácií. „Na Trnavskom rínku budú môcť návštevníci kúpou ich produktov podporiť napríklad Krízové stredisko, trnavský Útulok pri kaplnke alebo sa oboznámiť s prácou pracovníkov a pracovníčok Detského domova z Trnavy. Pre organizácie je to možnosť prezentovať svoju činnosť, porozprávať sa s obyvateľmi Trnavy a tak získať motiváciu a potrebnú pozitívnu spätnú väzbu“, vysvetľuje spoluorganizátorka Mirka Hlinčíková.

Organizátori mysleli aj na našich najmenších. V parku bude pripravený stan pre rodičov, ktorý poslúži na prebaľovanie a kŕmenie bábätiek. Trnavský rínek pripravila nezisková organizácia Bronco v spolupráci s mestom Trnava.

KOMPLETNÝ PROGRAM

HUDBA

  • 9:30 hod. Gypsy Elegance – parádna kapela priamo z Námestia sv. Mikuláša
  • 12:00 hod. Stringbow Trio – mladá skupina, ktorá hrá gypsy jazz a world music vo vlastných aranžmánoch.
  • 14:00 hod. Salonrevue – hot jazz, blues, foxtrot a mnoho ďalšej prvorepubliko­vej hudby
  • 16:00 hod. Meluzína – potulná pesničkárka, autorka a zberateľka piesní divokého Východu.

DIVADLO PRE DETI

  • 10:30 hod. Divadlo Morgonrock: O čertovi Kolofonovi
  • 15:00 hod. Stopka n.o.: O troch prasiatkach

KOMENTOVANÁ PREHLIADKA *

  • 13.00 hod. Skvelá sprievodkyňa Emília Valachovičová vás tentokrát prevedie starou Trnavou a prerozpráva príbeh Trnavčana Alfreda Wetzlera, ktorý by 10. mája 2018 oslávil 100 rokov. (stretnutie pri soche na Nám. sv. Mikuláša)

ZÁPADOSLOVENSKÉ MÚZEUM

(komentované vstupy so sprievodcom)

  • 14.00 hod. Vstup do Domu hudby Mikuláša Schneidera Trnavského
  • 15.00 hod. Vstup do Múzea knižnej kultúry

WORKSHOPY A TVORIVÉ DIELNE V PARKU

  • 9.00 – 13.00 hod. Lollipop' – tvorivé dielničky s montessori školkou
  • 9.00 – 15.00 hod. Meduška, n. o. – veselé radosti pre deti
  • 9.00 – 17.00 hod. Jazyková kaviareň – Language Siesta – Máte radi cudzie jazyky a chceli by ste sa o nich dozvedieť viac? Príďte zažiť ochutnávku z jazykovej kaviarne, zábavné kvízy a jazykové aktivity v slovenčine, angličtine alebo v španielčine.
  • 9.30 – 11.30 hod. Participatívny rozpočet pre Trnavu – Lavičky, vtáčie búdky či hojdačky? Čo a kde by podľa vás malo pribudnúť v Trnave? Príďte o tom porozprávať do zóny participatívneho rozpočtu.
  • 9.00 – 17.00 hod. Eko-aktivity pre deti (Bronco n.o. + Malé veci. + Vedomá Trnava) – môžete sa tešiť na ekologickú zónu plnú aktivít a súťaží pre deti.
  • 10.00 – 12.00 hod. Nosíme deti Trnava- Aké je to ergonomické nosenie? Vyškolené lektorky Vám popíšu výhody nosenia a ukážu zakladný šatkový úväz, ako sa nosí v nosiči. Budete si môcť vyskúšať rôzne nosiče či šatky.
  • Maľovanie na tvár – Face pa inting Sisi (celý deň)
FOTO: Náhľad trnavského rínkovania v predchádzajúcich ročníkoch
44
Galéria
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Hl. Foto: Kamarian Photography

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM