Lucia Lauková Správy

Obnova historickej Prachárne sa blíži: Mesto podpísalo zmluvu so stavebnou firmou

Pracháreň prejde veľkou rekonštrukciou. Vzniknúť by tu malo unikátne detské divadlo aj kaviareň s odkazom na Mliečny bar. Sprístupniť plánujú aj stredovekú pivnicu.

Ilustračný obrázok k článku Obnova historickej Prachárne sa blíži: Mesto podpísalo zmluvu so stavebnou firmou
7
Galéria

Mesto pripravuje rekonštrukciu Prachárne už niekoľko rokov. Trnavský primátor Peter Bročka najnovšie informoval o podpise zmluvy na rekonštrukciu historickej budovy.

„Víťazom verejného obstarávania tejto stavby za viac ako 4,2 milióna eur je spoločnosť Metrostav. Približne polovicu prostriedkov na rekonštrukciu získame z Plánu obnovy a o spolufinancovaní zvyšku investície rokujeme aj s Trnavským samosprávnym krajom,“ oznámil Bročka.

Proces prípravy a schvaľovania rekonštrukcie tejto národnej kultúrnej pamiatky patril podľa primátora k tým najnáročnejším za posledné roky.

Prečítajte si tiež

Potvrdenie financií

„O to viac sa teším, že čakáme (výrazne dlhšie ako by sme chceli) už len na finálne potvrdenie finančného príspevku zo strany ministerstva. Schválením mestského rozpočtu na decembrovom zastupiteľstve už nič nebude brániť realizácii v prichádzajúcom roku,“ dodal.

Meštiansky dom Pracháreň je národnou kultúrnou pamiatkou a pochádza z obdobia okolo roku 1 500. Jej dnešný názov pripomína jednu z jej historických funkcií, v minulosti slúžila ako sklad pušného prachu a materiálu na delové gule.

Nové využitie

Stavba získala stavebné povolenie ešte v roku 2021. V nových priestoroch by okrem prevádzky v duchu starého „mliečáku“ malo nájsť svoju základňu aj unikátne detské divadlo.

„V spodnej časti chceme vytvoriť priestor pre kaviareň s odkazom na slávnu históriu Mliečneho baru tzv. “Mliečáku”. Ďalšie poschodia budú slúžiť ako zázemie pre Divadlo Jána Palárika (DJP) a detského divadla. Výrobné dielne DJP budú s hlavnou budovou DJP spojené prechodnou chodbou,“ priblížil pred rokmi primátor.

V podkroví Prachárne má vzniknúť priestor, ktorý poslúži obom divadlám ako skúšobňa a zároveň ju DJP využije ako priestor na organizáciu kurzov, workshopov a seminárov v rámci vzdelávacích projektov DJP.

Sprístupniť plánujú aj stredovekú pivnicu. Vytvoriť by sa tam mohla expozícia o histórii vinárstva v Trnavskom kraji a dejinnej úlohe Trnavy.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Pracháreň
7
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM