Šport

Obnova športovísk: V Trnave by mali zmodernizovať strelnicu a vybudovať ihrisko

Rezort školstva chce modernizovať, rekonštruovať a stavať športoviská na celom území Slovenska. Prezidenti športových zväzov financie na obnovu infraštruktúry vítajú.

Zdroj: Dnes24.sk

Do roku 2021 by malo 21 miliónov eur pomôcť rozšíriť a zrekonštruovať futbalovú, hokejovú, ale i atletickú infraštruktúru, zmodernizovať športovú strelnicu v Trnave i vybudovať univerzitné športové centrum. Prezidenti jednotlivých športových zväzov sa počas štvrtkovej tlačovej konferencie na pôde rezortu školstva zhodli, že ich tešia financie, ktoré by mali byť vyčlenené na tento účel.

Ako poznamenal štátny tajomník rezortu školstva pre oblasť športu Jozef Gönci, cieľom je modernizácia, výstavba a rekonštrukcia športovísk na celom území Slovenska. „Na podporu modernizácie futbalovej infraštruktúry je stanovená alokácia vo výške 7,5 milióna eur,“ povedal Gönci. Prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik poznamenal, že ho teší, že aj v tomto roku bude môcť futbalový zväz použiť štyri milióny na rekonštrukciu malých dedinských štadiónov pre kluby od tretej ligy nižšie.

Ďalší milión eur by mal slúžiť na vybudovanie tréningových ihrísk s umelou trávou so štandardnými rozmermi (105 × 68 metrov), ktoré majú do roku 2021 vybudovať v Trnave a Brezne.

Na zlepšenie hokejovej infraštruktúry budú vyčlenené dva milióny eur. Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Martin Kohút vyjadril spokojnosť s tým, že z tejto sumy budú podporené aj iné športy, ako je hokej a futbal. Modernizácia infraštruktúry sa výrazným spôsobom má dotknúť i atletických štadiónov, na tieto účely bude vyčlenených päť miliónov eur.

Modernizácia a rozšírenie kapacít športovej strelnice Štrky v Trnave je cieľom ďalšieho projektu, na ktorý je vyčlenených 1,5 milióna eur.

Prezident Slovenského streleckého zväzu Miloslav Benca pre TASR poznamenal, že zväz doteraz nikdy nedostal financie na výstavbu infraštruktúry. „Každá suma poteší. Ale je pravdou, že keby sme chceli realizovať obnovu strelnice v tom rozsahu, ako bola pôvodne naplánovaná pred rokmi, tak by sme potrebovali minimálne desaťkrát viac peňazí,“ uviedol.

Financie pôjdu aj na športy, ktoré združuje Slovenský olympijský a športový výbor, alokované sú tu tri milióny eur. Gönci potvrdil, že postupne by sa mali podporiť aj iné športy. „Máme na stole aj ďalšie projekty, ktoré chceme predstaviť v najbližšej budúcnosti,“ uzavrel štátny tajomník rezortu školstva pre oblasť športu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM