Dominika Handzušová Rôzne

OBRAZOM: Deti strávili knižnú prespávačku Noc s Andersenom aj v škole

Noc s Andersenom prežívali deti po celom Slovensku. Boli sme sa pozrieť, ako dobrodružnú noc zvládli deti na jednej z trnavských základných škôl.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Deti strávili knižnú prespávačku Noc s Andersenom aj v škole
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Vyvrcholením Týždňa slovenských knižníc bola tradičná nočná prespávačka. Noc s Andersenom je medzinárodnou akciou na podporu čítania detí. Tie počas nej môžu stráviť noc v knižnici.

V knižniciach, ale aj v školách

Dobrodružnú noc ale nepripravila len knižnica. Žiaci Súkromnej základnej školy BESST si v marci užili viacero aktivít úzko spojených s témou mesiaca knihy. Jeden deň bol napríklad venovaný ľudovej rozprávke, ďalšie exkurzii „Rozprávková knižnica“. Prebiehalo tu i obvodné kolo tradičného Hollého pamätníka. Mesiac vyvrcholil piatkovou prespávačkou, ktorá sa tu konala už po štvrtý raz.

Dobrodružná noc

Zatiaľčo klasicky rodičia odprevádzajú deti do školy ráno a prídu si po ne v poobedňajších hodinách, teraz tomu bolo naopak. Deti sa v škole stretli za súmraku, o 18:00 hod. Prežili noc plnú zaujímavých hádaniek spojených s knižnou tématikou a rodičia si po ne prišli ráno o ôsmej.

Žiaci sa rozdelili do svojich tried k učiteľkám, ktoré sa však zmenili na rozprávkové bytosti. Na hladký priebeh podujatia tak dohliadali víly a princezné. Deti museli postupne splniť rôzne úlohy, za ktoré dostávali indície. Na ich základe potom hľadali v škole ukrytý poklad.

Zábavné premýšľanie

Všetky úlohy úzko súviseli s dobre známymi slovenskými ľudovými rozprávkami. Žiaci spolu s maňuškami a orffovými nástrojmi zahrali rozprávku o Princeznej na hrášku či vymysleli nových kamarátov, ktorí putovali s Vajcom na vandrovke. Skladala a pretvárala sa aj rozprávka o Troch prasiatkach, nové slová hľadali deti z písmenok mena Janka Hraška. Jedna z tried sa zmenila na veterné kráľovstvo a ďalšia bola plná trojruží. Deti hádali, čo mala v košíčku Červená čiapočka.

Vyslobodili princeznú

Za každú splnenú úlohu deti dostali časť indície, ktorá mala napomôcť k vyslobodeniu princeznej Aničky od zlého sedemhlavého draka. Ten pripravil pre deti ďalšie a ďalšie hádanky, až napokon deti spiacu Aničku našli a vyslobodili. Po tejto náročnej úlohe sa opäť rozdelili do svojich tried. Vyrobili si listy s prianím pre strom Rozprávkovník. Víly a princezné zatiaľ čítali rozprávky, s ktorými ich aj uložili na spánok.

Pozrite sa ako prebiehala Noc s Andersenom na BESSTe prostredníctvom našej fotogalérie.

Čítajte tiež: Za zásluhy ocenení rovno od ministra: Mená učiteľov z Trnavy, ktorým sa ušla veľká pocta!

Noc s Andersenom na základnej škole BESST
28
Galéria
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM