Dominika Handzušová Rôzne

Obyvatelia nášho mesta rozhodli: TOP 3 najkrajších kútov Trnavy

Čo v našom meste považujete za najkrajšie a kam by ste zobrali návštevu? Takúto otázku sme položili desiatkam Trnavčanov a z ich odpovedí sme zostavili TOP trojku najobľúbenejších miest.

Ilustračný obrázok k článku Obyvatelia nášho mesta rozhodli: TOP 3 najkrajších kútov Trnavy
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Trnava a jej okolie ponúka dostatok zaujímavostí, ktoré rozhodne stoja za návštevu. Po rekonštrukcii ožilo námestie, Malý Rím má množstvo krásnych kostolov, aj skvelú polohu s blízkosťou Malých Karpát. Víťaz bol medzi opýtanými pomerne jasný.

Absolútna jednotka

Pre návštevu by najviac Trnavčanov zvolilo samotné mesto, či teda jeho historické jadro s kostolmi a ďalšími pamiatkami. A nie len pre čerstvú rekonštrukciu pešej zóny, ktorá v mysliach občanov stále dosť rezonuje. Samotné námestie, kostoly, či Kapitulskú ulicu volili ľudia najčastejšie. "Keby som niekoho v Trnave mala niekam zobrať, vezmem ho na pešiu zónu, na mestskú vežu, do Západoslovenského múzea. Teda historické centrum. Trnava nemá jedinú výraznú pamiatku, ona celá je pamiatka. Je to slobodné kráľovské mesto,“ s úsmevom prezradila jedna z opýtaných.

„Ak by to malo byť na kratšie obdobie, určite by som ho vzala na kávu a koláčik do nejakej tradičnej kaviarne, asi pod vežu. A práve hore na veži by som mu poukazovala všetko, odtiaľ pekne vidno pamiatky, dá sa veľa rozprávať a predstaviť Trnavu ako takú. Turistov by som poslala na Smolenický zámok a jeho okolie, to je čo sa týka prírody aj kultúry podľa mňa absolútny trnavský top,“ zrhnula vo svojej odpovedi po krátkej úvahe hrdá Trnavčanka.

„Kostoly, múzeum, hradby,“ začal vymenúvať jeden zo starších pánov. S kostolmi súhlasil aj jeho známy. „Koho už nebavia kostoly, tomu odporučiť jedine krčmu,“ zakontroval so smiechom. „Teraz je pekná Trnava, prerobená. Odporučila by som pešiu zónu a kostoly, z tých kde je menší ruch určite Kapitulskú ulicu a Univerzitný parčík,“ konkretizovala ďalšie miesta, ktoré podľa nej majú svoju dušu, okoloidúca pani.

Nie všetci sú spokojní

V chvate sme zachytili ale aj nesúhlasnú odpoveď ženy, ktorej sa centrum mesta, čo do rekonštrukcie, nepáči: „Mesto je stále kamenné, ako aj bolo… keď už nemáme v Trnave kam, chodíme do Kamenáča, najbližší kúsok prírody. Ak teda nepočítam parčíky v meste, čo nepočítam, pretože aj v nich stále počuť ruch mesta.“

„Ste na zlej adrese. Presťahovali sme sa sem, ale vôbec sa mi tu nepáči. Som tu taká nešťastná,“ zasmiala sa mladá mamička. „To historické centrum je pekné, ale nemám tu nič také… s malými deťmi absolútne, nula bodov. Bývame za Tescom, tam je to úplne mŕtve. Keď niekam chcem ísť, musím použiť auto, na hromadnú dopravu sa spoliehať nedá,“ vyjadrila svoju nespokojnosť.

Novodobá dominanta

Trnava v sebe nezaprela futbalové mesto. Druhú priečku za centrom s pamiatkami bezkonkurenčne obsadil futbalový štadión – hoci teraz pre turistov či netrnavských rozhodne nevyzerá veľmi vábne. Fanúšikovia v ňom ale už teraz vidia svoj budúci stánok. „Trnava je futbalové mesto, určite by som odporučil návštevu nejakého zápasu. To treba naozaj zažiť, aj čo sa týka futbalu, ale najmä atmosféry. Keby som tu mal nejakého turistu niekam vziať, tak mu kúpim lístky pekne ku kotlu a len by "čumel“ s padnutou sánkou!" bol presvedčený fanúšik Spartaka.

Do prvej trojky sa síce nedostali, ale v odpovediach opýtaných sa často vyskytovali aj známe parčíky ako Park Janka Kráľa, Ružový park, Kalvária či neďaleký cukrovar. Určite navštíviť by Trnavčania odporúčali počas zimných mesiacov zimák s verejným korčuľovaním alebo hokejovým zápasom a v letných zasa kúpalisko v Kamenáči.

TOP miesta Trnavy podľa oslovených obyvateľov

1. Historické centrum
2. Štadión Antona Malatinského (City Arena)
3. Kamenný mlyn

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM