Správy

Ocenili aktérov Nežnej revolúcie: Kraj udelil Cenu slobody A. Srholca, FOTO a VIDEO

Tohtoročnými laureátmi Ceny slobody Antona Srholca sa stali aktéri Nežnej revolúcie - Iveta Radičová, Ján Budaj, Michael Kocáb, Bohumil Chmelík a Ľubomír Navrátil.

Zdroj: Dnes24.sk

Ocenenie nesie pomenovanie po rodákovi zo Skalice, celoživotnom bojovníkovi za pravdu a spravodlivosť. Ceny si laureáti prevzali z rúk Jozefa Viskupiča, predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), na sobotnej (9. 11.) slávnosti v Divadle Jána Palárika (DJP) v Trnave pri príležitosti 30. výročia Novembra 89 za účasti ďalších hostí spoločenského, kultúrneho a politického života.

Cenu slobody odovzdával TTSK už druhýkrát, v tomto roku bola podľa slov predsedu TTSK udelená osobnostiam nesúcim posolstvo Novembra 89, reprezentujúcim odvahu, autenticitu a pomenovanie hodnôt.

Sobotný večer vníma v kontexte podujatí k 30. výročiu Novembra 89 v Trnavskom kraji za jeden z vrcholov. Autorom ceny je výtvarník Jozef Kurinec .

Radičová i Budaj

„Je pre mňa nesmiernou poctou, že som cenu získala,“ uviedla expremiérka, sociologička a pedagogička Iveta Radičová. Anton Srholec bol, ako uviedla, jej blízkym priateľom a radcom, ktorý jej dával energiu v ťažkých momentoch.

Zo svojho vzťahu k Srholcovi sa vyznal aj tribún Novembra 89, politik Ján Budaj. S Trnavou ho spája okrem iného vysokoškolské štúdium, z ktorého bol však po štyroch rokoch vylúčený. „Anton Srholec ma sprevádzal celým životom a teraz sa takýmto spôsobom na mňa usmial,“ povedal Budaj.

Doplnil, že patrí ku generácii, ktorá do politiky prišla z disentu. „Srholec za svojho života nezískal žiadnu satisfakciu, jedinou mu bola vďaka ľudí, o ktorých sa staral, a náš obdiv. No som presvedčený o tom, že zo sveta neodchádzal s pocitom krivdy,“ dodal Budaj.

Kocáb, Chmelík a Navrátil

Občiansky aktivista, politik a hudobník Michael Kocáb, nesúci hlavnú zásluhu na odsune sovietskych vojsk z Československa, k udalostiam Novembra 89 povedal, že obrovská epochálna zmena nenastala iba zásluhou „kormidelníkov revolúcie“. „Bola to skutočná zásluha občanov, ktorí sa držali statočne a vyšli na námestia,“ povedal.

Aktivista Nežnej revolúcie v Trnave, lekár Bohumil Chmelík, takisto upriamil pozornosť na všetkých, ktorí to nevzdali v dňoch, ktoré boli plné otáznikov.

Spisovateľ, organizátor revolučných akcií v Dunajskej Strede Ľubomír Navrátil zdôraznil dôležitosť postojov ľudí v menších mestách a na ich námestiach, nevzdávajúcich sa nádeje na lepší život.

Slávnostný večer moderoval herec DJP Michal Jánoš, ktorý s laureátmi následne hovoril o ich spomienkach na súvislosti Novembra 89. V podaní divadelnej kapely Gesamtkunstband zazneli piesne Nežnej revolúcie.

Cenu slobody Antona Srholca udelili piatim osobnostiam
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM