Dominika Handzušová Správy

Oceňovali dobrovoľníkov: TOTO sú najlepší animátori trnavského kraja

Už ôsmykrát odovzdali v Trnave ceny najaktívnejším dobrovoľníkom a obciam s najpriateľskejším vzťahom k mládeži v Trnavskom kraji. Pozrite si, kto bol vyhlásený za víťaza v jednotlivých kategóriách.

Ilustračný obrázok k článku Oceňovali dobrovoľníkov: TOTO sú najlepší animátori trnavského kraja
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Animátorom roka 2014 sa stal trnavský rodák Matej Gašparovič. Je redaktorom v Hospodárskych novinách, venuje sa ekonomike a investigatívnej žurnalistike, vie si však čas zadeliť tak, aby mohol fungovať vo svojich neziskových aktivitách. V Trnave spoluzakladal spoločenstvo Hrubáci.

Kto hľadá, nájde

Tento rok získali ocenenia dve obce, ktoré inšpiratívnym spôsobom spolupracujú s mládežou. S počtom obyvateľov do 1000 vyhral Dolný Lopašov a z väčších obcí Vlčkovce. Financie na vytváranie prostredia pre mládež a mladé rodiny získavajú Vlčkovce z vlastných zdrojov, čo je pre veľa iných miest nemožné. Starosta Ivan Dobrovodský sa k otázke nedostatku peňazí vyjadril, že „kto hľadá, ten nájde“.

Chcú sa učiť

V novej kategórii Pracovník s mládežou vyhrala Zuzana Balážová zo Skalice. Venuje sa najmä rómskym deťom a jej najväčším pohladením na srdci je, keď vidí v tvárach detí radosť a pocit zadosťučinenia. Bojuje aj s predsudkami, že rómske deti vedia iba spievať a tancovať. „V poslednej dobe sa často stretávam s tým, že deti sa chcú učiť angličtinu alebo sa ma pýtajú na násobilku. Je to krásny pocit, keď za vami príde dieťa s informáciou, že ho prijali na školu,“ povedala Balážová.

Budúcnosť v najmladších

Veľkú pozornosť pútala kategória pre najmladších dobrovoľníkov. „Animátor Junior má určite veľký význam. Je to vlastne budúcnosť dobrovoľníctva. Títo ľudia ponesú za nás pochodeň,“ zdôraznil predseda Mestskej rady mládeže v Trnave Rastislav Mráz. Toto ocenenie si odniesol skaut Matthias Jean Arnould. Venuje sa nielen deťom, pre ktoré organizuje pravidelné stretnutia, kde zbierajú praktické skúsenosti do života. Je zároveň dôležitým členom združenia Slovenský skauting, 80. zbor Ginko v Piešťanoch.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM