Správy

Oceňovanie osobností Trnavy prejde ZMENOU: Kto bude posudzovať návrhy?

Návrhy na udeľovanie ocenení bude posudzovať po novom mestská rada. Konečnú podobu zmien však poslanci ešte neodklepli.

Ilustračný obrázok k článku Oceňovanie osobností Trnavy prejde ZMENOU: Kto bude posudzovať návrhy?
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Udeľovanie ocenení mesta Trnava sa bude od tohto roka riadiť novými pravidlami. Kým od ich vzniku mala výber osobností a kolektívov, ktoré sa pričinili o šírenie jej dobrého mena alebo dosiahli pozoruhodné výsledky, na starosti špeciálna komisia, odteraz to bude mestská rada.

Presunuté na ďalšie zasadanie

Mestské zastupiteľstvo sa na svojom utorkovom (14. 2.) zasadnutí zaoberalo návrhom zmeny všeobecne záväzného nariadenia (VZN), po diskusii odklepnutie jeho konečného, prepracovaného znenia posunulo na nasledujúcu schôdzu. Dôvodom posunu je časť VZN, ktorá v navrhovanom znení mohla vyvolať zdanie, že primátor mesta bude vyberať z predložených návrhov laureátov sám a až tie nominácie, ktoré prejdú týmto sitom, dostane na stôl mestská rada a následne zastupiteľstvo.

Prečítajte si tiež

Demokratickejšie riešenie?

Primátor Peter Bročka takýto výklad návrhu VZN odmietol, povedal, že mestská rada má dostávať všetky návrhy. Ona potom po prerokovaní odporučí poslancom nominantov na udelenie uznaní.

„Pôvodnú komisiu som chápal ako nadstavbový orgán, ktorý svojím výberom odrezal poslanecký zbor od celkového množstva kandidátov. Nové riešenie je oveľa demokratickejšie, v mestskej rade sú zastúpené všetky poslanecké kluby,“ povedal.

Komisia bývala v predchádzajúcich volebných obdobiach zostavená z osobností mesta v rôznych oblastiach, často držiteľov niektorého z ocenení.

V novom rámci budú posudzované návrhy, ktoré mohli občania podávať do konca roka 2022. Je ich spolu 18, z nich mestská rada postúpi a zastupiteľstvo odsúhlasí budúcich nositeľov Uznania za zásluhy o rozvoj a reprezentáciu mesta Trnava, Ceny mesta či prípadne Čestné občianstvo mesta Trnava.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM